Довідка та легалізація


Товариство (українське, за текстом — Замовник) уклало контракт від 20.01.200i р. на міжнародні автомобільні перевезення з фірмою — резидентом Федеративної Республіки Німеччина (за текстом — Виконавець). Контрактом визначено всі суттєві умови перевезення, встановлено загальну вартість контракту та порядок розрахунків. УІ кварталі 2004 р. Виконавець здійснив згідно з контрактом три міжнародні автомобільні перевезення, які Замовник оплатив відповідно до вартості фрахту. З метою уникнення подвійного оподаткування Замовник зажадав від Виконавця довідку, яка засвідчує, що Виконавець є платником податків та має свою резиденцію у ФРН. Таку довідку Виконавцеві видала Фінансова служба м. Мерціг (ФРН), де його зареєстровано, німецькою мовою. Чи повинен Замовник провадити легалізацію довідки, виданої Фінансовою службою м. Мерціг (ФРН) на адресу фірми-Виконавця?


Відповідно до положення п. 4 Порядку № 470 підставою для звільнення (зменшення) від оподаткування згаданих доходів є довідка, яка видається компетентним органом відповідної країни, визначеним міжнародним договором, за формою згідно з додатком 1 до цього Порядку або згідно із законодавством цієї країни. Довідка, яка надається за формою, затвердженою згідно із законодавством відповідної країни, має бути належним чином легалізована, перекладена українською мовою та містити відповідну інформацію.

Відповідно до домовленостей, досягнутих між Державною податковою адміністрацією України та Федеральним міністерством фінансів ФРН, довідка про статус резидента компанії, видана місцевим податковим органом ФРН, є єдиною формою підтвердження права на переваги, передбачені Угодою між Україною і Федеративною Республікою Німеччина про уникнення подвійного оподаткування стосовно податків на доход і майно, і подається в оригіналі на офіційному бланку місцевого податкового органу ФРН німецькою мовою (з перекладом українською мовою, без легалізації) до державної податкової інспекції за місцезнаходженням українського платника податку. Форма згідно з додатком 1 до Порядку № 470 місцевим податковим органом ФРН не приймається і не посвідчується.

Отже, надана Фінансовою службою м. Мерціг (ФРН) довідка про статус резидента фірми-Виконавця відповідає вимогам п. Д Порядку № 470 і має прийматися органом державної податкової служби за місцезнаходженням Замовника без будь-якого додаткового засвідчення (без консульської легалізації та апостилю).

КОНСУЛЬТУЮТЬ ФАХІВЦІ ДПА УКРАЇНИ

Відповіді підготовлено за сприяння фахівців Управління міжнародних зв'язків ДПА України: Юрія ГЛАДУНА — начальника Управління та Лариси ДАЦЕНКО — завідувача сектора податкових угод

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 45 / 2004