Документальне оформлення закупівлі продукції на ринках у фізичних осіб


Якими документами оформлюється закупівля продукції на ринках у фізичних осіб, не зареєстрованих суб'єктами підприємницької діяльності? Чи повинен вестись на підприємстві журнал реєстрації таких документів?


Відповідно до ст. 9 Закону № 996-XIV підставою для бухгалтерського обліку господарських операцій є первинні документи, що фіксують факти здійснення господарських операцій.

Згідно із зазначеним Законом первинний документ повинен містити такі обов'язкові реквізити: назву документа; дату і місце складання; назву підприємства, від імені якого складено документ; зміст і обсяг господарської операції, одиницю виміру господарської операції; посади осіб, відповідальних за здійснення господарської операції і правильність її оформлення; особистий підпис або інші дані, що дають змогу ідентифікувати особу, яка брала участь у здійсненні господарської операції.

З метою вироблення методики бухгалтерського обліку господарських операцій з урахуванням національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку у сфері громадського харчування і побутових послуг наказом № 157 було затверджено Методичні рекомендації щодо впровадження національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку у сфері громадського харчування і побутових послуг, гармонізованих з міжнародними стандартами.

Вищезазначеним наказом затверджено форму закупівельного акта, яку можна використовувати під час оформлення закупівлі продукції на ринках у фізичних осіб, не зареєстрованих суб'єктами підприємницької діяльності.

Щодо доцільності ведення журналу реєстрації закупівельних актів, зазначаємо, що відповідно до Методичних рекомендацій по застосуванню регістрів бухгалтерського обліку малими підприємствами, затверджених наказом № 422, малі підприємства у разі застосування простої форми бухгалтерського обліку дані первинних документів про господарські операції заносять у хронологічній послідовності до Журналу обліку господарських операцій.

КОНСУЛЬТУЮТЬ ФАХІВЦІ МІНФІНУ УКРАЇНИ

Відповіді підготовлено за сприяння Валерія ПАРХОМЕНКА - начальника Управління методології бухгалтерського обліку Мінфіну України

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 45 / 2004