ДЕРЖАВНА ДОПОМОГА СІМ'ЯМ З ДІТЬМИ

Соціальне законодавство нашої країни передбачає надання посильної допомоги батькам у процесі виховання дітей. І одним із видів такої допомоги є надання батькам або особі, яка фактично доглядає дитину, різних видів матеріального забезпечення. Законодавство, що регулювало надання державної допомога сім'ям з дітьми до 1992 p., не було систематизоване та узагальнене в одному законодавчому акті та характеризувалось низкою недоліків. Законом "Про державну допомогу сім'ям з дітьми" з 1 січня 1993 р. було передбачено 11 видів державної щй' помоги, але 7 з них призначались та виплачувались без урахування доходів сімї, і реальні розміри цієї допомоги залишалися низькими, не гарантували соціального захисту малозабезпечених сімей з дітьми. Після внесення змін до Закону "Про державну допомогу сім'ям з дітьми", метою яких стало подальше вдосконалення системи державної підтримки сімей, в яких виховуються діти, норми зазначеного Закону встановили гарантований державою рівень матеріальної підтримки сімей з дітьми шляхом надання державної грошової допомоги з урахуванням складу сім'ї, її доходів, віку, стану здоров'я дітей тощо. На сьогодні передбачено п'ять видів державної допомоги.

1. Допомога по вагітності та пологах призначається вагітним жінкам, не застрахованим у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування (ст. 7 Закону "Про державну допомогу сім'ям з дітьми"). Розмір допомоги становить 100 відсотків середньомісячного доходу жінки (зарплати, стипендії, грошового забезпечення, допомоги по безробіттю), але не менш як 25 відсотків установленого законом розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи (в сумі 386,73 грн.). Якщо чергове призначення допомога по вагітності та пологах збігатиметься з відпусткою для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, така допомога надається незалежно від допомоги по догляду за дитиною. Тобто якщо мати вже одержує допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, юна одночасно має праю на призначення обох видів допомоги: і по вагітності та пологах, і по догляду за дитиною. Допо-"мога по вагітності та пологах застрахованій особі надається відповідно до Закону "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням" у формі матеріального забезпечення, яке компенсує втрату заробітної плати (доходу) за період відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами (статті 38, 39 цього Закону).

2. Одноразова допомога при народженні дитини відповідно до статей 10, 11 Закону "Про державну допомогу сім'ям з дітьми" надається одному з батьків дитини (усиновителю чи опікуну), не застрахованому в системі загальнообов'язкового державного соціального страхування, причому у разі народження (усиновлення, встановлення опіки) двох і більше дітей допомога надається на кожну дитину. Застраховані особи користуються матеріальним забезпеченням відповідно до Закону "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням" (статті 40, 41 цього Закону). Відповідно до постанови Правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності на сьогодні допомога при народженні дитини становить 725 гривень.

3. Допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку є одним із видів соціальної допомога, що надається особі, яка фактично доглядає дитину до досягнення нею трирічного віку. Особам, застрахованим у системі загальнообов'язкового соціального страхування, допомога надається за рахунок коштів Фонду загальнообов'язкового соціального страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності відповідно до Закону "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням" (статті 42-44 цього Закону). А особам, не застрахованим у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування, — за рахунок коштів державного бюджету у вигляді субвенцій місцевим бюджетам відповідно до Закону "Про державну допомогу сім'ям з дітьми" від 21.11.1992 р. Розмір допомоги встановлюється правлінням Фонду і складає на сьогодні 42,50 грн. на кожну дитину щомісячно.

4. Допомога на дітей малозабезпеченим сім'ям з дітьми призначається відповідно до Закону "Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям". її розмір визначається як різниця між прожитковим мінімумом для сім'ї та її середньомісячним сукупним доходом. З 1 січня 2003 р. Законом "Про державну допомогу, сім'ям з дітьми" передбачена допомога на дітей одиноким матерям, одиноким усиновителям (вдовам, вдівцям), яка призначається на кожну дитину в розмірі 10 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. На сьогодні розмір зазначеної допомоги разом з індексацією становить: на дитину до 6 років — 35,24 грн., на дитину від 6 до 18 років — 43,96 грн.

5. Допомога на дітей, які перебувають під опікою чи піклуванням відповідно до ст. 16 Закону "Про державну допомогу сім'ям з дітьми" призначається особам, визначеним в установленому законом порядку опікунами чи піклувальниками дітей, які внаслідок смерті батьків, позбавлення їх батьківських прав, хвороби батьків чи з інших причин залишилися без батьківського піклування у розмірі, що дорівнює різниці між прожитковим мінімумом для дитини відповідного віку та середньомісячним розміром одержуваних на дитину аліментів та пенсій за попередні шість місяців.

Сторінку підготувала Наталія МЕЩЕРЯКОВА

Юридичний вісник України № 50 (11 грудня- 17грудня 2004 року)