Коментар фахівця

Ухвалений Верховною Радою України 04.11.2004 р. Закон України № 2152-IV «Про внесення змін до Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням» (за текстом — Закон № 2152-IV) набрав чинності з дня опублікування в газеті «Урядовий кур'єр» № 224 від 24.11.2004 р.

Цим Законом внесено зміни до Закону України від 18.11.2001 р. № 2240-ІІІ «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням» (за текстом — Закон № 2240-ІІІ), які законодавчо визначили право застрахованої особи, яка працює за сумісництвом, на одержання допомоги по тимчасовій непрацездатності, вагітності та пологах, крім як за основним місцем роботи, ще й за сумісництвом, на підставі копії листка непрацездатності, завіреної в установленому порядку за основним місцем роботи. Раніше механізм надання зазначених видів допомоги було визначено п. 21 Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу) для розрахунку виплат за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.09.2001 р. № 1266. Право застрахованої особи, яка працює за сумісництвом, на оплату листка непрацездатності за перші п'ять днів тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов'язаної з нещасним випадком на виробництві, за рахунок коштів роботодавця законодавчо було врегульовано з набранням чинності 29.ОД.2004 р. змін, внесених до Закону України від 11.01.2001 р. № 2213-ІІІ «Про розмір внесків на деякі види загальнообов'язкового державного соціального страхування».

На сьогодні в Кабінеті Міністрів України перебуває на розгляді проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 6 травня 2001 року № 439», з ухваленням якого Порядок оплати перших п'яти днів тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов'язаної з нещасним випадком на виробництві, за рахунок коштів підприємства, установи, організації буде приведено у відповідність до Закону № 2213-ІІІ.

Законом № 2152-IV передбачено надання допомоги по тимчасовій непрацездатності застрахованим особам, які після перенесених тяжких захворювань зі стаціонару направляються на доліковування до реабілітаційних відділень санаторно-курортних закладів, за весь період лікування з урахуванням часу на проїзд до санаторно-курортного закпду і у зворотному напрямку; визначено осіб, які мають право на отримання санаторно-курортного лікування, оздоровлення в спеціалізованих оздоровчих закладах, зокрема, осіб, які навчаються у вищих навчальних закладах, якщо вони є членами сім'ї' застрахованих осіб, а також передбачено здійснення часткового фінансування санаторіїв-профілакторіїв, установ, до яких належать і навчальні заклади, за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі - Фонд).

Прийняття цього Закону сприятиме урегулюванню питання виплати матеріального забезпечення, передбаченого Законом № 2240-ІІІ, застрахованим особам, що працюють на підприємствах, які через відсутність коштів на своїх банківських рахунках або їх арешт мають заборгованість із виплати матеріального забезпечення більше ніж за один календарний місяць понад строки, визначені ст. 52 Закону № 2240-ІІІ. У такому разі за заявою застрахованої особи чи осіб, які мають право на одержання матеріального забезпечення згідно із Законом № 2240-ІІІ. його фінансування здійснюється робочими органами відділення Фонду за місцем реєстрації підприємства як платника страхових внесків з наступним відшкодуванням Фонду виплачених коштів. Законом також визначено механізм виплати матеріального забезпечення застрахованим особам та звітування підприємства перед Фондом за витрачені кошти.

Ірина ЄРЕМЕНКО, заступник начальника управління — начальник відділу загальнообов'язкового державного соціального страхування Мінпраці та соціальної політики України

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 46 / 2004