Витрати на культурно-масову, фізкультурну та оздоровчу роботу


Чи включаються до складу валових витрат підприємства суми коштів, перераховані профспілковим організаціям на культурно-масову, фізкультурну та оздоровчу роботу в розмірах, передбачених колективним договором?

(ВАТ «Краснодонвугілля», м. Краснодон, Луганська обл.)


Статтею 44 Закону № 1045-XIV встановлено, що роботодавці зобов'язані відраховувати кошти первинним профспілковим організаціям на культурно-масову, фізкультурну та оздоровчу роботу в розмірах, передбачених колективним договором та угодами, але не менше ніж 0,3% фонду оплати праці, з віднесенням цих сум на валові витрати, а у бюджетній сфері — за рахунок виділення додаткових бюджетних асигнувань.

Відповідно до пп. 5.2.2 п. 5.2 ст. 5 Закону № 334/94-ВР до складу валових витрат платника податку на прибуток підприємств включаються суми коштів або вартість товарів (робіт, послуг), добровільно перераховані (передані) протягом звітного року до неприбуткових організацій, визначених у п. 7.11 ст. 7 цього Закону, у розмірі, що перевищує 2%, але не більше 5% оподатковуваного прибутку попереднього звітного року, за винятком внесків, передбачених пп. 5.6.2 п. 5.6 та пп. 5.2.17 п. 5.2 ст. 5.

Отже, чинним податковим законодавством роботодавцям надано можливість включати до складу валових витрат суми коштів, що перераховуються протягом звітного року до профспілкових організацій, включених до Реєстру неприбуткових установ та організацій, у розмірі, що перевищує 2%, але не більше 5% оподатковуваного прибутку попереднього звітного року.

Проте п. 50 ст. 80 Закону № 1344-IV дію пп. 5.2.2 п. 5.2 ст. 5 Закону № 334/94-ВР на 2004 р. зупинено.