Витрати на утримання ясел-садка


У якому порядку й розмірі включаються до валових витрат санаторію витрати на утримання та експлуатацію ясел-садка, що перебуває на балансі санаторію з 1988 p., з набранням чинності Законом № 1957-IV?

(Дитячий санаторій ім. Т. Г. Шевченка, м. Євпаторія, АР Крим)


Згідно з пп. 5.4.9 п. 5.4 ст. 5 Закону № 334/94-ВР витрати платника податку на утримання, експлуатацію та забезпечення основної діяльності таких об'єктів соціальної інфраструктури, як дитячі ясла або садки, що перебували на балансі та утримувалися за рахунок такого платника податку на момент набрання чинності цим Законом (крім капітальних затрат, які підлягають амортизації), відносяться до валових витрат.

Відповідно до п. 5 Перехідних положень Закону № 1957-IV витрати, пов'язані із забезпеченням основної діяльності об'єктів соціальної інфраструктури, визначених у пп. 5.4.9 п. 5.4 ст. 5 Закону № 334/94-ВР включаються до складу валових витрат платника податку в розмірі 50% від суми понесених витрат до моменту передачі таких об'єктів і пунктів на баланс відповідного бюджету або їх приватизації згідно із законом.

Таким чином, у податковому обліку санаторію витрати на забезпечення основної діяльності дитячих ясел-садка, який на 01.07.97 р. (на момент набрання чинності Законом № 334/94-ВР) перебував на балансі санаторію, включаються до складу валових витрат у розмірі 50% від суми понесених витрат і з набранням чинності Законом № 1957-IV (починаючи з 01.01.2003 р. - з набранням чинності Законом № 349-IV). При цьому витрати на утримання та експлуатацію дитячих ясел-садка включаються до складу валових витрат санаторію у повному обсязі.

КОНСУЛЬТУЮТЬ ФАХІВЦІ ДПА УКРАЇНИ

Відповіді підготовлено за сприяння Наталії ХОЦЯНІВСЬКОЇ - заступника директора Департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України — начальника управління податку на прибуток та податкових платежів та Олексія ЗАДОРОЖНОГО - заступника директора департаменту методології ДПА України — начальника управління розробки нормативно-правових актів питань оподаткування

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 46 / 2004