Витрати на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах


Чи включаються витрати на виплату й доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, до складу валових витрат, враховуючи зміни, внесені постановою № 9-А до Інструкції № 21-1?

(ЗАТ «Горлівський машинобудівник», м. Горлівка. Донецька обл.)


Постановою № 9-4 внесено зміни до Інструкції № 21-1: зокрема, норми щодо розміру відшкодування фактичних витрат на виплату й доставку пільгових пенсій перенесено з розділу четвертого до розділу шостого Інструкції № 21-1 та змінено редакцію п. 6.9 цієї Інструкції щодо відповідальності за несплату або несвоєчасну сплату сум фактичних витрат на доставку пільгових пенсій.

Відповідно до пп. 5.2.5 п. 5.2 ст. 5 Закону № 334/94-ВР до складу валових витрат включаються, зокрема, суми внесених (нарахованих) податків, зборів (обов'язкових платежів), установлених Законом № 1251-XII (крім тих, які прямо не визначені у переліку податків, зборів (обов'язкових платежів), зазначених у Законі № 1251-XII).

Згідно зі ст. 14 Закону № 1251 -XII загальнодержавним збором (обов'язковим платежем) є збір на обов'язкове державне пенсійне страхування.

Відповідно до ст. 2 Закону № 400/97-ВР для платників збору, визначених пунктами 1 та 2 ст. 1 цього Закону, об'єктом оподаткування є також фактичні витрати на виплату й доставку пенсій, призначених згідно з пунктами «б» - «з» ст. 13 Закону № 1788-ХІІ, до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого ст. 12 Закону № 1788-ХІІ, тобто пенсій за віком на пільгових умовах.

Отже, до складу валових витрат відносяться витрати на виплату й доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

КОНСУЛЬТУЮТЬ ФАХІВЦІ ДПА УКРАЇНИ

Відповіді підготовлено за сприяння Наталії ХОЦЯНІВСЬКОЇ - заступника директора Департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України — начальника управління податку на прибуток та податкових платежів та Олексія ЗАДОРОЖНОГО - заступника директора департаменту методології ДПА України — начальника управління розробки нормативно-правових актів питань оподаткування

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 46 / 2004