Продаж напоїв на розлив


Чи відноситься до поняття «пиво на розлив» пиво у пляшках, що розливається при продажу у бокали (вартість пляшки не включається до ціни)?


Відповідно до чинного законодавства пиво не належить до алкогольних напоїв. Порядок його приймання, зберігання, підготовки до продажу і продажу через роздрібну торговельну мережу регламентується Правилами роздрібної торгівлі продовольчими товарами, затвердженими наказом № 185 (за текстом - Правила).

Правила поширюються на всіх суб'єктів господарювання незалежно від форми власності, які здійснюють на території України роздрібний продаж продовольчих товарів.

Господарюючий суб'єкт зобов'язаний при продажу продовольчих товарів не порушувати права споживачів, визначені законами України:

Порядком заняття торговельною діяльністю і правилами торговельного обслуговування населення, затвердженими постановою № 108, іншими нормативними документами, які регламентують торговельну діяльність.

Особливості торгівлі пивом як слабоалкогольним напоєм визначено п. 7 Правил. Так, продаж безалкогольних та слабоалкогольних напоїв здійснюють на винос, на розлив у посуд покупців, а також для споживання на місці. Абзацом другим пп. 7.4 п. 7 Правил визначено, що продаж напоїв на розлив здійснюється з резервуарів спеціальних дозувальних автоматів, заводських бочок, ізотермічних ємностей.

Таким чином, продаж пляшкового пива, яке розливається при продажу, не підпадає під визначення «напої на розлив».

КОНСУЛЬТУЮТЬ ФАХІВЦІ ДПА УКРАЇНИ

Відповіді підготовлено за сприяння Сергія НІМЧЕНКА - начальника управління організації оперативного контролю Департаменту контрольно-перевірочної роботи ДПА України

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 46 / 2004