Торгові автомати з продажу товарів (послуг)


Чи необхідно вносити торгові автомати з продажу товарів (послуг) до Державного реєстру реєстраторів розрахункових операцій?


Статтею 1 Закону № 265/95-ВР визначено, що реєстратор розрахункових операцій — це пристрій або програмно-технічний комплекс, в якому реалізовані фіскальні функції і який призначений для реєстрації розрахункових операцій при продажу товарів (наданні послуг). До реєстраторів розрахункових операцій належать електронний контрольно-касовий апарат, електронний контрольно-касовий реєстратор, електронний таксометр, автомат з продажу товарів (послуг) тощо.

Водночас відповідно до п. 3 ст. 3 та ст. 1 2 Закону № 265/95-ВР суб'єкти підприємницької діяльності, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або у безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, зобов'язані застосовувати реєстратори розрахункових операцій, що включені до Державного реєстру реєстраторів розрахункових операцій та конструкція і програмне забезпечення яких відповідають конструкторсько-технологічній і програмній документації виробника, з додержанням встановленого порядку їх застосування. Положення про Державний реєстр реєстраторів розрахункових операцій затверджується Кабінетом Міністрів України за поданням центрального органу виконавчої влади з питань економічної політики та ДПА України.

Постановою № 1315 затверджено Положення про Державний реєстр реєстраторів розрахункових операцій, яким визначено, що включення до Державного реєстру передбачає перевірку відповідності контрольного зразка моделі фіскальним вимогам згідно з порядком, установленим ДПА України з наданням експертного висновку.

Вимоги щодо реалізації фіскальних функцій автоматами з продажу дозованих і штучних товарів затверджено Протокольним рішенням Державної комісії з питань впровадження електронних систем і засобів контролю та управління товарним і грошовим обігом від 27.06.2002 р. № 13.

Таким чином, торгові автомати повинні бути внесені до Державного реєстру реєстраторів розрахункових операцій.

КОНСУЛЬТУЮТЬ ФАХІВЦІ ДПА УКРАЇНИ

Відповіді підготовлено за сприяння Сергія НІМЧЕНКА - начальника управління організації оперативного контролю Департаменту контрольно-перевірочної роботи ДПА України

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 46 / 2004