Реалізація цукру


Ремонтно-транспортне підприємство — платник фіксованого сільськогосподарського податку одержало в оплату за перевезення цукрових буряків цукор, який було частково (1,5 т за 2 роки) реалізовано за готівку для погашення заборгованості по заробітній платі та податках. Розрахунки проводилися у касі підприємства з оформленням прибуткових касових ордерів. Чи правомірні такі дії? Якщо ні, то які штрафні санкції й за який період застосовуються?

(ВАТ «Турійське ремонтно-транспортне підприємство», Волинська обл.)


Відповідно до п. 1 ст. 3 Закону № 265/95-ВР суб'єкти підприємницької діяльності, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або у безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, зобов'язані проводити розрахункові операції' на повну суму покупки (надання послуги) через зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи реєстратори розрахункових операцій з роздрукуванням відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій.

Водночас згідно з п. 1 ст. 9 Закону № 265/95-ВР реєстратори розрахункових операцій та розрахункові книжки не застосовуються при здійсненні торгівлі продукцією власного виробництва та наданні послуг підприємствами, установами й організаціями всіх форм власності, крім підприємств торгівлі, громадського харчування, у разі проведення розрахунків у касах цих підприємств, установ та організацій з оформленням прибуткових і видаткових касових ордерів та видачею відповідних квитанцій, підписаних і завірених печаткою в установленому порядку. Проте цукор, отриманий підприємством в оплату наданих ним транспортних послуг, не є продукцією його власного виробництва.

Таким чином, норми п. 1 ст. 9 Закону № 265/95-ВР на зазначене підприємство не поширюються, розрахунки за готівку при здійсненні реалізації цукру повинні провадитися із застосуванням РРО на загальних підставах.

За непроведення розрахункових операцій через реєстратори розрахункових операцій до суб'єктів підприємницької діяльності, які здійснюють розрахункові операції за товари (послуги), відповідно до п. 1 ст. 17 Закону № 265/95-ВР за рішенням відповідних органів державної податкової служби застосовуються фінансові санкції у п'ятикратному розмірі вартості проданих товарів (наданих послуг), на які виявлено невідповідність.

Згідно зі ст. 250 Господарського кодексу фінансові санкції можуть бути застосовані до суб'єкта господарювання протягом шести місяців з дня виявлення порушення, але не пізніш як через один рік з дня порушення цим суб'єктом встановлених законодавчими актами правил здійснення господарської діяльності.

Відповідно до пп. 2.1 7 п. 2 Положення № 72 до підприємств за витрачання готівки з виручки на виплати, пов'язані з оплатою праці, за наявності податкового боргу застосовуються штрафні санкції згідно з чинним законодавством.

Абзацом четвертим п. 1 Указу № 436/95 встановлено, що за витрачання готівки з виручки від реалізації продукції (робіт, послуг) та інших касових надходжень (крім коштів, отриманих із кас установ банків) на виплати, пов'язані з оплатою праці (за винятком екстрених (невідкладних) обставин — соціальних виплат громадянам на поховання, допомоги при народженні дитини, одиноким та багатодітним матерям, на лікування в разі хвороби, компенсацій особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи), за наявності податкової заборгованості до суб'єктів підприємницької діяльності застосовуються фінансові санкції у вигляді штрафу в розмірі здійснених виплат.

Крім того, відповідно до пп. 2.10 п. 2 Положення № 72 уся готівка, що надходить до кас підприємств, має своєчасно та в повній сумі оприбутковуватися в них.

А згідно з пп. 2.9 п. 2 Положення № 72 підприємства зобов'язані здавати готівкову виручку понад установлений ліміт каси в порядку і строки, визначені установою банку для зарахування на їх поточні рахунки. Якщо ліміт каси підприємству взагалі не встановлено, то вся наявна готівка в його касі на кінець дня має здаватися до банку (незалежно від причин, внаслідок яких ліміт каси не встановлено).

Таким чином, кошти, отримані від реалізації продукції (робіт, послуг), за наявності у підприємства податкової заборгованості повинні бути оприбутковані та здані до установи банку.

КОНСУЛЬТУЮТЬ ФАХІВЦІ ДПА УКРАЇНИ

Відповіді підготовлено за сприяння Сергія НІМЧЕНКА - начальника управління організації оперативного контролю Департаменту контрольно-перевірочної роботи ДПА України

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 46 / 2004