Податкова соціальна пільга працівнику, який народився в Німеччині


Чи передбачена пільга щодо сплати податку з доходів фізичних осіб працівнику підприємства, який народився в 1944 р. в Німеччині?

(Артемівський хлібокомбінат)


Закон № 889-IV передбачає надання пільги всім громадянам (незалежно від розміру одержаного доходу) у вигляді невключення до об'єкта оподаткування окремих видів доходів (п. 4.3 ст. 4 Закону № 889-IV). а для малозабезпечених платників — ще й у вигляді надання податкової соціальної пільги (ст. 6 Закону № 889-IV). Зокрема, до складу загального місячного або річного оподатковуваного доходу платника податку не включається сума державної адресної допомоги, житлових та інших субсидій або дотацій, компенсацій, винагород та страхових виплат, які отримуються платником податку відповідно з бюджетів, Пенсійного фонду України та фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування згідно із законом, сума пенсій, отримуваних платником податку з Пенсійного фонду України чи бюджету згідно із законом.

Податкова соціальна пільга застосовується до доходу, нарахованого на користь платника податку протягом звітного податкового місяця як заробітна плата виключно за одним місцем його нарахування (виплати), якщо його розмір не перевищує суми місячного прожиткового мінімуму для працездатної особи, встановленого на 1 січня звітного податкового року, помноженої на 1,4 та округленої до найближчих 10 грн. У 2004 р. ця сума становить 510 грн. (365 грн. х 1,4) на місяць.

Відповідно до ст. 6 Закону № 889-IV ця пільга встановлюється залежно від категорій платників у розмірах 100, 1 50 та 200% від мінімальної заробітної плати (на 1 січня 2004 р. мінімальна заробітна плата становить 205 грн.).

Згідно з пп. 6.1.3 п. 6.1 ст. 6 Закону № 889-IV учасникам бойових дій під час Другої світової війни, особам, які були насильно вивезені з території колишнього СРСР під час Другої світової війни на територію держав, що перебували у стані війни з колишнім СРСР або були окуповані фашистською Німеччиною та її союзниками; колишнім в'язням концтаборів, гетто та інших місць примусового утримання під час Другої світової війни податкова соціальна пільга надається у вигляді зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу на суму податкової соціальної пільги у розмірі, що дорівнює 200% від мінімальної заробітної плати (у розрахунку на місяць), встановленої законом на 1 січня звітного податкового року. У 2004 р. ця сума становить 123 грн. (61 грн. 50 коп. х 200%) на місяць.

Податкова соціальна пільга надається на підставі заяви, поданої працедавцю, та відповідних документів, що дають право на її застосування, зазначених у Порядку № 2035.

Якщо працівник належить (має відповідні підтвердні документи) до категорії дітей, які народилися в місцях примусового утримання їх батьків та в місцях відбування батьками примусових робіт (ст. 4 Закону № 1 584-ІІІ), тоді він має право на застосування податкової соціальної пільги в розмірі 123 грн. на місяць, при додержанні зазначеного рівня заробітної плати.

КОНСУЛЬТУЮТЬ ФАХІВЦІ ДПА УКРАЇНИ

Відповіді підготовлено за сприяння Зінаїди МОРОЗ — заступника директора Департаменту оподаткування фізичних осіб ДПА України — начальника управління розгляду звернень платників та методології адміністрування

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 46 / 2004