Індексація земельної частки (паю)


Чи може збільшуватися вартість земельного паю у зв'язку з індексацією вартості землі згідно з постановою № 783?

(ТОВ «Перемога», Донецька обл.)


Указом № 720/95 визначено, хто має право на земельну частку (пай) і які сільськогосподарські угіддя підлягають паюванню.

Паювання земель передбачає визначення земельної частки (паю) у колективній власності на землю кожного члена колективного сільськогосподарського підприємства, сільськогосподарського кооперативу, сільськогосподарського акціонерного товариства.

Указом № 1529/99 передбачено здійснення реформування колективних сільськогосподарських підприємств, одним із шляхів якого є забезпечення всім членам колективного сільськогосподарського підприємства права вільного виходу з цих підприємств із земельними частками (паями) і майновими паями та створення на їх основі приватних формувань. На виконання Указу № 1 529/99 Держкомзем України наказом № 125 затвердив Методичні рекомендації визначення орендної плати за земельну ділянку та земельну частку (пай) сільськогосподарського призначення, відповідно до яких розмір орендної плати залежить від вартості земельної частки (паю) згідно із сертифікатом на цю частку (пай).

Згідно із Законом № 2535-ХІІ щороку станом на 1 січня індексується грошова оцінка землі, порядок проведення якої затверджено постановою № 783. Слід зазначити, що відповідно до Порядку проведення індексації грошової оцінки земель, затвердженого постановою № 783, якщо коефіцієнт індексації, розрахований виходячи із середньорічного індексу інфляції за відповідний рік, не перевищує одиниці, то грошова оцінка не індексується.

Розмір орендної плати щороку повинен індексуватися на відсоток інфляції. Оскільки згідно з вимогами чинного законодавства грошова оцінка сільськогосподарських угідь щороку уточнюється (індексується), а вартість земельної частки (паю) безпосередньо залежить від цієї оцінки, то й вартість земельної частки (паю) має збільшуватися з урахуванням індексації грошової оцінки земель.

Зокрема Типовий договір оренди земельної частки (паю), затверджений наказом № 5, передбачає форми орендної плати за оренду земельної частки (паю) на один рік, які встановлюються за домовленістю сторін згідно з додатком до цього договору. Розмір платежів за окремими формами оплати щороку погоджується сторонами шляхом внесення змін або доповнень до цього договору, й орендна плата, враховуючи неви-плачену, підлягає індексації на дату її виплати.

Відповіді підготовлено за сприяння фахівців Департаменту оподаткування юридичних осібДПА України:

Надії ЧОРНОУС — заступника директора Департаменту — начальника управління місцевих, ресурсних, рентних та неподаткових платежів, Катерини ГРИВНАМ — начальника відділу місцевих податків і зборів та плати за землю управління місцевих, ресурсних, рентних та неподаткових платежів Департаменту та Віктора ФІНАШКА — головного державного податкового ревізора-інспектора відділу моніторингу застосування нормативно- правових актів

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 46 / 2004