БЕЗРОБІТНОГО НА ПЕНСІЮ?


Які гарантії зайнятості встановлює законодавство для осіб передпенсійного віку, що втратили роботу?


Закон "Про зайнятість населення" визначає правові, економічні та організаційні основи зайнятості населення України і його захисту від безробіття, а також соціальні гарантії з боку держави в реалізації громадянами права на працю. Так, п. "г" ч. 1 ст. 5 цього Закону встановлює додаткові гарантії зайнятості для осіб перед-пенсійного віку. З огляду на те, що ця категорія громадян не здатна на рівних правах конкурувати на ринку праці, держава забезпечує бронювання на підприємствах, в установах і організаціях, незалежно від форм власності, робочі місця у кількості до 5 відсотків від загальної кількості робочих місць за поданням центрів зайнятості. Щоб отримати змогу користуватися пільгами, працівник, трудовий договір з яким був розірваний з ініціативи власника у зв'язку з ліквідацією, реорганізацією чи перепрофілюванням підприємства, скороченням чисельності або штату працівників, повинен зареєструватися протягом семи днів у службі зайнятості за місцем постійного проживання (реєстрації).

Після реєстрації у державній службі зайнятості протягом семи календарних днів у разі, якщо підходящу роботу для працівника не буде знайдено, працівникові надається статус безробітного і призначається допомога з безробіття. Розмір такої допомога відповідно до п. "б" ч. 1 ст. 26 Закону "Про зайнятість населення" становить 100 відсотків середньої заробітної плати за останнім місцем роботи протягом 60 календарних днів, 75 процентів — протягом 90 календарних днів і 50 процентів — протягом наступних 210 календарних днів, але не більше середньої заробітної плати, що склалася в народному господарстві відповідної області за минулий місяць, і не нижче встановленого розміру мінімальної заробітної плати (237 гривень).

Згідно з п. "г" ч. 1 ст. 26 Закону "Про зайнятість населення" чоловіки по досягенні 58 років, а жінки по досягненні 53 років, за умов наявності трудового стажу, необхідного для призначення пенсії за віком (ст. 12 Закону "Про пенсійне забезпечення" вимагає наявність стажу роботи від чоловіків не менше 25 років, а від жінок не менше 20 років) можуть скористатися правом дострокового виходу на пенсію за півтора року до встановленого терміну, подавши до місцевих органів соціального захисту населення клопотання про достроковий вихід на пенсію. Причому витрати, пов'язані із достроковим виходом на пенсію, здійснюються за рахунок коштів Пенсійного фонду України з наступним відшкодуванням цих витрат із державного фонду сприяння зайнятості населення.

Сторінку підготувала Наталія МЕЩЕРЯКОВА

Юридичний вісник України № 51 (18 грудня - 24 грудня 2004 року)