КОНКУРЕНТНЕ ПРАВО


У літературі зустрів термін "конкурентне право", що він означає?


У світовій практиці прийнято вважати, що правове регулювання всіх видів діяльності, об'єднаних поняттям "конкуренція", визначається як конкурентне право.

Поняттям "конкурентне право'' охоплюється сукупність правових норм, спрямованих на створення, розвиток, відтворення та підтримку добросовісної конкуренції; попередження, припинення і захист від недобросовісної конкуренції; недопущення та припинення проявів монополізму; регулювання сфери природних монополій з метою підвищення ефективності і збалансованості економічної системи України.

Предметом правового регулювання конкурентного права є конкурентні відносини, які виникають у зв'язку із здійсненням підприємницької діяльності в умовах конкуренції, в процесі формування і розвитку конкурентного середовища, серед яких можна виділити два види:

Метою державного регулювання конкурентних відносин є запобігання та припинення будь-яких дій, що завдають чи можуть завдати шкоди конкуренції.

Конкурентне право розвивається на базі норм цивільного, адміністративного, фінансового права, але містить в собі й низку правових інститутів суміжних галузей права. Отже, конкурентне право є комплексним правовим утворенням у системі права України, що об'єднує три взаємопов'язані правові інститути:

Фахівці з питань конкурентного законодавства, представники органів виконавчої влади, судді та вчені, що увійшли до складу робочої групи, розробили проект Конкурентного процесуального кодексу. Основним його завданням є адаптація конкурентного законодавства України до норм і вимог Європейського Союзу. Норми Кодексу регулюватимуть діяльність Антимонопольного комітету, мають врегулювати, уніфікувати та спростити деякі процесуальні дії, хід проведення досліджень на економічному ринку тощо. Після доробки проекту спеціалістами та проходження процедури розгляду у Кабінеті Міністрів, проект буде направлений у парламент.

Сторінку підготувала Наталія МЕЩЕРЯКОВА

Юридичний вісник України № 51 (18 грудня - 24 грудня 2004 року)