Як нарахувати допомогу на оздоровлення держадному службовцю, який пішов у щорічну відпустку в липні 2003 р.? У травні 2003 р. він відпрацював 18 днів і йому було нараховано заробітну плату в розмірі 426 грн. (у тому числі 85 гри. — премія), а в червні він перебував у навчальній відпустці і не відпрацював жодного робочого дня.

К.Матвіенко, м.Чернігів

Відповідь.

Середню заробітну плату для виплати допомоги на оздоровлення обчислюють виходячи з Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.95 р. №100 (зі змінами). Відповідно до п.2 цього Порядку в усіх випадках збереження середньої заробітної плати (крім оплати часу відпусток) середньомісячна заробітна плата обчислюється виходячи з виплат за останні два календарних місяці роботи, що передують події, з якою пов'язано відповідну виплату.

Чинним законодавством не передбачено, що розрахункові місяці має бути повністю відпрацьовано. Якщо протягом розрахункових місяців відпрацьовано хоча б один день, середню заробітну плату обчислюють виходячи з виплат за цей день.

Під час обчислення середньої заробітної плати в усіх випадках її збереження включають основну заробітну плату (оклад, тариф); доплати та надбавки (за надурочну роботу, роботу в нічний, вечірній час, суміщення професій (посад), розширення зони обслуговування, класність водіям, високі досягнення в праці тощо); премії, що не мають одноразового характеру тощо. Премії включаються в заробіток того місяця, на який вони припадають згідно з розрахунковою відомістю на заробітну плату. Якщо число робочих днів у розрахунковому періоді відпрацьовано не повністю, премії під час обчислення середньої заробітної плати за останні два календарні місяці враховують пропорційно до часу, відпрацьованого в розрахунковому періоді.

Перелік виплат, що не враховуються під час обчислення середньої заробітної плати, передбачено п.4 Порядку.

Якщо середню місячну заробітну плату визначено законодавством як розрахункову величину для нарахування виплат і допомоги (матеріальна допомога, вихідна допомога тощо), її обчислюють множенням середньоденної заробітної плати на середньомісячне число робочих днів у розрахунковому періоді. Середньоденна заробітна плата визначається діленням заробітної плати за фактично відпрацьовані протягом двох місяців робочі дні на число відпрацьованих робочих днів за цей період.

Середньомісячне число робочих днів розраховується діленням на два сумарного числа робочих днів за останні два календарних місяці згідно з графіком роботи, встановленим з дотриманням вимог законодавства.

Отже, в наведеному випадку розрахунковим періодом буде травень—червень 2003 р. Середню заробітну плату для виплати допомоги на оздоровлення потрібно обчислювати так.

1. Спочатку визначимо розмір премії, що підлягає врахуванню під час обчислення середньої заробітної плати, оскільки працівник не повністю відпрацював норму робочого часу, встановлену на розрахунковий період (кількість робочих днів у травні—червні):

85 грн. : (19 днів + 19 днів) х 18 днів = 40,32 грн.

2.  Далі визначимо суму заробітної плати, яку потрібно врахувати під час обчислення середньої заробітної плати для виплати вихідної допомоги:

341 грн. + 40,32 грн. = 381,32 грн.

3.  Потім за п.8 Порядку обчислимо середню заробітну плату, виходячи з якої виплачується допомога на оздоровлення:

Н. СИНЬКО, заступник начальника управління — начальник відділу

На листи наших дописувачів відповідають фахівці управління організації заробітної плати Міністерства праці та соціальної політики України

"ПРАЦЯ І ЗАРПЛАТА" № 46 грудень