Працюю за контрактом керівником державного підприємства. Чи враховуються доплата за таємність та надбавка за інтенсивність праці під час нарахування премії?

О.Вергановський, м. Житомир

Відповідь.

Згідно зі ст.8 Закону України "Про оплату праці" одним із видів державного регулювання оплати праці є встановлення умов і розмірів оплати праці керівників підприємств, заснованих на державній, комунальній власності. Під час установлення умов і розмірів оплати праці цих працівників слід керуватися постановою Кабінету Міністрів України від 19.05.99 р. №859 "Про умови і розміри оплати праці керівників підприємств, заснованих на державній, комунальній власності, та об'єднань державних підприємств" (зі змінами, внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 28.04.2000 р.№730).

Згідно з пп.2 п.1 цієї постанови керівникам центральних органів виконавчої влади, керівникам місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, які укладають контракти з керівниками підприємств, заснованих на державній власності, надано право встановлювати умови, показники та розміри преміювання. При цьому максимальний розмір премії не може перевищувати розміру посадового окладу керівника підприємства (об'єднання державних підприємств).

Отже, однією із складових оплати праці керівника державного підприємства, обумовлених контрактом, мають бути умови преміювання. Вибір показників і умов преміювання слід робити з урахуванням тих завдань, що стоять перед підприємством загалом та керівником цього підприємства безпосередньо.

У контракті має бути названо умови, за яких керівнику виплачується премія, коли розмір премії зменшується або керівник позбавляється премії взагалі.

Премії встановлюються у відсотках до посадового окладу, як правило, з урахуванням надбавок і доплат, але може і передбачатись встановлення премії безпосередньо у відсотках до посадового окладу. Вони можуть виплачуватись за будь-який проміжок часу. Це питання вирішується безпосередньо під час укладення контракту з керівником.

Н. СИНЬКО, заступник начальника управління — начальник відділу

На листи наших дописувачів відповідають фахівці управління організації заробітної плати Міністерства праці та соціальної політики України

"ПРАЦЯ І ЗАРПЛАТА" № 46 грудень