Мої батьки все життя працювали в колгоспі і після призначення пенсії через стан здоров'я переїхали в район. Під час паювання їх не було внесено до списків, котрі дають право на земельний /майновий паї. Чи мали на це право?

В. Нос, смт Велика Олександрівка Херсонської обл.

Відповідь.

За Указом Президента України від 08.08.95 р. №720 "Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям" право на земельну частку (пай) мають члени колективного сільськогосподарського підприємства, сільськогосподарського акціонерного товариства, які працювали в ньому і залишаються членами зазначеного підприємства, кооперативу, товариства відповідно до списку, що додається до держаного акта на право колективної власності на землю.

За Земельним кодексом України в редакції 1992 р., за яким проводилось роздержавлення земель недержавних сільськогосподарських підприємств, право власності на землю виникає після одержання документа, котрий посвідчує це право (сг.22 Земельного кодексу України).

Державні акти на право колективної власності на землю видавались сільськогосподарським підприємствам із зазначенням розмірів земель, що перебувають у колективній власності підприємства, кооперативу чи товариства та в колективній власності громадян. До державного акта додається список цих громадян (ст.23 Земельного кодексу України).

Державний акт на право колективної власності на землю КСП ім.Горького було зареєстровано 1994 р. Батьків дописувача не включено до списку-додатка до державного акта, оскільки згідно з чинним на той час статутом господарського членства в господарстві це право залишалось за пенсіонерами, колишніми працівниками КСП, які жили на території відповідного населеного пункту. Як свідчить довідка Брускинської сільської ради, батьки дописувача виїхали до смт Велика Олександрівка ще в 1984 р., до реформування колгоспу ім.Горького, тобто втратили членство в господарстві.

Щодо паювання майна, то згідно з Указом Президента України "Про невідкладні заходи щодо прискорення реформування аграрного сектора економіки" від 3 грудня 1999 р. видавання державних актів на право приватної власності на землю всім власникам земельних сертифікатів передбачено завершити до 2002 р. Це є часовим урегулюванням земельних і майнових відносин у сільськогосподарських підприємствах.

Отже, батьки дописувача втратили право на майновий пай, виїхавши ще до реформування колгоспу Ім.Горького.

На листи наших дописувачів відповідають фахівці міністерств і відомств України

"ПРАЦЯ І ЗАРПЛАТА" № 46 грудень