Згідно зі ст. 12 Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей" військовослужбовцям, батькам та членам сімей військовослужбовців, які стали інвалідами під час військової служби, надається 50%-ва знижка плати за користування житлом та плати за комунальні послуги.

Як ми маємо тлумачити права інвалідів армії? Чи має право сам інвалід на пільги, чи лише його батьки та інші члени його сім'ї?

В. Сепитий, м. Ізюм Харківської обл.

Відповідь.

Згідно з чинною нині редакцією п.6 ст.12 Закону "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей" батькам і членам сімей військовослужбовців, які загинули, померли, пропали безвісти або стали інвалідами підчас військової служби, надається 50%-ва знижка плати за користування житлом (квартирної плати) та плати за комунальні послуги (водопостачання, газ, електрична, теплова енергія та інші послуги) в житлових будинках усіх форм власності в межах норм, передбачених чинним законодавством.

Зазначеною статтею передбачено також право на пільги з оплати житлово-комунальних послуг військовослужбовцям та членам їхніх сімей, які перебувають на їхньому утриманні. У 2004 бюджетному році це право обмежено рівнем прожиткового мінімуму, встановленого законодавством для працездатних осіб.

Нині пільгою з оплати житлово-комунальних послуг користуються батьки та члени сімей військовослужбовців, які стали інвалідами під час військової служби.

Чинною редакцією Закону не передбачено пільги для звільнених з військової служби осіб, які стали інвалідами під час військової служби. Твердження керівників підприємств, якими надавалися житлово-комунальні послуги, що батьки та члени сім'ї інваліда мають право на пільги, а сам інвалід — ні, громадянам здавалися абсурдними.

За такої невизначеності мали місце і нечіткі роз'яснення щодо цього питання.

З метою уникнення неоднозначного тлумачення та правильного застосування на практиці норми цього Закону щодо надання пільг з оплати житлово-комунальних послуг громадянам, які дістали інвалідність під час військової служби, Верховна Рада України ухвалила Закон від 24.06.2004 р. №1865-І\/ "Про внесення змін до статті 12 Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей", який набере чинності з 1 січня 2005 р.

Отже, починаючи з січня 2005 р., за названим Законом військовослужбовцям, а також звільненим з військової служби особам, які стали інвалідами під час військової служби, та членам їхніх сімей, які перебувають на їхньому утриманні, батькам і членам сімей військовослужбовців, які загинули (померли) або пропали безвісти під час військової служби, надається 50%-ва знижка плати за користування житлом (квартирної плати), плати за комунальні послуги (водопостачання, газ, електрична, теплова енергія, інші послуги) в житлових будинках усіх форм власності в межах установлених норм, передбачених законодавством.

Крім того, особам, звільненим з військової служби, які стали інвалідами під час військової служби, надаватиметься 50%-ва знижка плати за встановлення і користування квартирним телефоном.

За ст.79 Закону "Про Державний бюджет України на 2004 рік" у 2004 р. до членів сім'ї пільговика під час надання пільг належать дружина (чоловік), їхні неповнолітні діти (до 18 років); неодружені повнолітні діти, визнані інвалідами з дитинства І та II групи або інвалідами І групи; особа, яка живе разом з інвалідом війни І групи та доглядає за ним за умови, що інвалід війни не перебуває в шлюбі; непрацездатні батьки; особа, яка перебуває під опікою або піклуванням громадянина, котрий має право на пільги, та живе разом з ним.

Доречно зауважити при цьому, що згідно зі ст.147 Конституції України право офіційно тлумачити закони України надано Конституційному Суду України.

В.ФРОЛЕНКО, консультант

"ПРАЦЯ І ЗАРПЛАТА" № 46 грудень