Пенсіонер, маю категорію 4. Мені 60 років, але ще працюю. Під час призначення пенсії мені нараховували чорнобильські, які нині хочуть зняти, оскільки працюю. Чи мають на це право?

Л. Царенко, м.Тальне Черкаської обл.

Відповідь.

За ч.1 ст.39 Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" громадянам, які працюють на територіях радіоактивного забруднення, встановлюють доплату в розмірах залежно від зони забруднення.

Так, громадянам, які працюють у зоні посиленого радіоекологічного контролю, доплачують у розмірі, визначеному постановою Кабінету Міністрів України від 26.07.96 р. №836 "Про компенсаційні виплати особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", — 5 грн.20 коп. Цю доплату нараховують пропорційно до відпрацьованого часу.

Крім того, за ч.2 ст.39 Закону пенсіонерам, які працюють у зонах радіоактивного забруднення, оплата праці додатково підвищується на 25% розміру мінімальної заробітної плати, а саме — на 1 грн. 35 коп.

Ці доплати виплачують за місцем роботи.

Отже, якщо пенсіонер працює в зоні посиленого радіоекологічного контролю, він за місцем роботи одержує дві доплати — 5 грн. 20 коп. і 1 грн. 35 коп.

Відповідно до ч.2 ст.39 Закону пенсії непрацюючим пенсіонерам, які живуть на територіях радіоактивного забруднення, підвищуються в розмірах, установлених ч.1 цієї статті. Так, якщо пенсіонер не працює в зоні посиленого радіоекологічного контролю, а живе, він через органи, котрі виплачують пенсію, одержує 5 грн.20 коп. до пенсії.

Крім того, за ст.51 Закону особам, віднесеним до категорії 4 постраждалих унаслідок Чорнобильської катастрофи, призначається щомісячна додаткова пенсія за шкоду, заподіяну здоров'ю в розмірі 15% мінімальної пенсії за віком.

На листи наших читачів відповідає заступник начальника управління Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій С. СОВА

"ПРАЦЯ І ЗАРПЛАТА" № 46 грудень