Як оформляти продаж талонів на міському автомобільному транспорті?

Відповідь.

Згідно з п. 4 ст.9 Закону №1776 талони в салонах автобусів, маршрутних таксі, а також у транспортних засобах, що перевозять вантажі, продають без застосування реєстраторів розрахункових операцій та розрахункових книжок, але обов'язковою умовою при цьому є наявність на зазначених розрахункових документах друкарським способом нанесених серії, номера і номінальної вартості послуги. Водночас суб'єктів підприємницької діяльності, на яких поширюються норми цієї статті, не звільнено від використання книги обліку розрахункових операцій. Відповідно до ст.2 названого Закону ця книга містить щоденні звіти, що складаються на підставі відповідних розрахункових документів щодо руху готівкових коштів, товарів (послуг). Ці проїзні і перевізні документи відображають рух готівкових коштів та підтверджують факт оплати послуг. Книга має бути прошнурована і належним чином зареєстрована в органах державної податкової служби.

Наказом ДПА України від01.12.2000 р. №614 "Порядок реєстрації та ведення книг обліку розрахункових операцій і розрахункових книжок" (із змінами і доповненнями) для пасажирського автотранспорту передбачено спеціалізовану книгу обліку розрахункових операцій. Форма книги має відповідати формі товарно-касової книги, наведеній у додатку 13 (для міських і приміських автобусних маршрутів) та в додатку 14 (для міжміських автобусних маршрутів) до п.3.1.1 Інструкції про порядок обліку бланків квитків на проїзд автомобільним транспортом та готівки, ч отриманої від перевезень пасажирів і багажу, затвердженої наказом Міністерства транспорту України від 31.05.2000 р. №279 "Про затвердження Інструкції про порядок обліку бланків квитків на проїзд автомобільним транспортом та готівки, отриманої від перевезень пасажирів і багажу".

Квитково-касові листи в книзі має бути послідовно пронумеровано. Обидві частини кожного квитково-касового листа повинні мати однакові серію (три літери) і номер (шість цифр), нанесені друкарським способом під час виготовлення книги. Серії й номери квитково-касових листів не мають повторюватися в книгах, зареєстрованих одним суб'єктом підприємницької діяльності.

На запитання наших дописувачів відповідає начальник відділу Державної податкової інспекції Подільського району м.Києва Л.КРАСНОКУТСЬКА

"ПРАЦЯ І ЗАРПЛАТА" № 46 грудень