Чи підлягає обкладенню податком з доходів фізичних осіб заробітна плата тимчасових і сезонних робітників, зайнятих у сільськогосподарському виробництві?

Н. Грушко, с.Жорнище Вінницької обл.

Відповідь.

З 1 січня 2004 р. доходи фізичних осіб оподатковуються відповідно до Закону України від 22.05.2004 р. №889 "Про податок з доходів фізичних осіб". Згідно з п.1.2 ст.1 цього Закону доходом вважається сума будь-яких коштів, вартість матеріального і нематеріального майна, інших активів, що мають вартість, у тому числі цінних паперів або деривати-вів, одержаних платником податку у власність або нарахованих на його користь протягом відповідного звітного податкового періоду з різних джерел на території України і за її межами.

Перелік доходів, що не включаються до загального місячного або річного оподатковуваного доходу платника податку, наведено в п.4.3 ст.4 Закону.

Доходи тимчасових працівників, зайнятих у сільському господарстві, не включено до цього переліку, тому такі доходи обкладаються податком з доходів фізичних осіб на загальних підставах. Особою, відповідальною за нарахування, утримання та сплату цього податку до бюджету від імені й за рахунок платника податку, є податковий агент.

На листи наших дописувачів відповідає заступник начальника відділу масово-роз 'яснювальноїроботи ДПІ Шевченківського району м. Києва Н.ДРОЗД

"ПРАЦЯ І ЗАРПЛАТА" № 46 грудень