Який розмір соціальної пільги застосовувати в разі обкладення податком з доходів фізичних осіб — інвалідів Великої Вітчизняної війни?

С.Узірський, м.Ананьїв Одеської обл.

Відповідь.

Законом України від 22.05.2003 р. №889 "Про податок з доходів фізичних осіб" передбачено, що податкова соціальна пільга застосовується до доходу, нарахованого на користь платника податку протягом звітного податкового місяця як заробітна плата (інші прирівняні до неї відповідно до законодавства виплати, компенсації та відшкодування), лише за одним місцем його нарахування (виплати).

Ця пільга встановлюється залежно від категорій платників у розмірах 100, 150 і 200% мінімальної заробітної плати та застосовується до нарахованого платнику податку місячного доходу у вигляді заробітної плати, якщо його розмір не перевищує прожиткового мінімуму, встановленого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 грн. Згідно з пп.6.1.3 "б" Закону №889 платник податку, який є учасником бойових дій під час другої світової війни, має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу на податкову соціальну пільгу в розмірі, 200% цієї пільги.

Підпунктом 10 п.12 Порядку надання документів та їх склад при застосуванні податкової соціальної пільги, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.12.2003 р. №2035, передбачено, що учасники бойових дій під час другої світової війни для застосування пільги, крім заяви встановленої форми, подають посвідчення учасника бойових дій за зразком, установленим постановою Кабінету Міністрів України від 12.05.94 р. №302 (ЗП України, 1994 р., №9, ст.218), видане відповідними органами, або документи, що підтверджують участь у бойових діях під час другої світової війни, чи довідки, видані органами Міноборони, МВС, СБУ, Управлінням державної охорони, МЗС.

Платник податку, який є інвалідом І або II групи, в тому числі інваліди з дитинства, згідно з пп.6.1.2 "є" Закону №889 має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу на податкову соціальну пільгу в розмірі 150%. Згідно з пп.7 п. 12 постанови інваліди І або II групи, крім заяви, подають пенсійне посвідчення або довідку медико-соціальної експертизи.

Отже, особи, які брали участьу бойових діях під час другої світової війни і отримали внаслідок цього інвалідність, зобов'язані мати посвідчення "Інвалід війни" за зразком, установленим постановою Кабінету Міністрів України №302, та інші документи, що підтверджують участь у бойових діях під час другої світової війни. У разі наявності названих документів такий платник податку має право на податкову соціальну пільгу в розмірі 200%, незважаючи на групу інвалідності.

Законом України від 01.07.2004 р. №1958-І\/ "Про внесення змін до Закону України "Про податок з доходів фізичних осіб" (набере чинності з 1 січня 2005 р.) внесено зміни щодо податкової соціальної пільги для осіб, зазначених у пп.6.1.3 "б" п.6.1 ст.6 Закону №889.3 1 січня 2005 р. до платників податку, які мають право на застосування податкової соціальної пільги, віднесено учасників бойових дій під час другої світової війни та осіб, які в той час працювали в тилу, і на них поширюється чинність Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту".

На листи наших дописувачів відповідає заступник начальника відділу масово-роз 'яснювальноїроботи ДПІ Шевченківського району м. Києва Н.ДРОЗД

"ПРАЦЯ І ЗАРПЛАТА" № 46 грудень