Чи маю право на податкову соціальну пільгу як одинока (розлучена) мати дитини десятирічного віку?

С. Кукса, м.Харків

Відповідь.

Так, право на податкову соціальну пільгу як самотня мати на дітей до 18 років має і розлучена жінка за додержання всіх норм Закону України від 22.05.2003 р. №889 "Про податок з доходів фізичних осіб". За ст.6 цього Закону податкова соціальна пільга застосовується до доходу, нарахованого на користь платника податку протягом звітного податкового місяця як заробітна плата (інші прирівняні до неї відповідно до законодавства виплати, компенсації та відшкодування) лише за одним місцем його нарахування (виплати).

Важливим є розмір нарахованого платнику податку доходу, адже пп.6.5.1 п.6.5 ст.6 визначено граничний розмір нарахованого платнику податку місячного доходу у вигляді заробітної плати, що не має перевищувати прожиткового мінімуму, встановленого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 грн. (у 2004 р. — 510 грн. (365 грн. х 1,4).

Згідно з пп.6.1.2 "а" п.6.1 ст.6 платник податку, який є самотньою матір'ю, має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу на величину податкової соціальної пільги — 150% суми пільги в розрахунку на кожну дитину до 18 років. У 2004 р. вона становить 92 грн. 25 коп. (61 грн. 50 коп. х х 150%), помноженої на кількість дітей.

Згідно з п.12 Порядку надання документів та їх склад при застосуванні податкової соціальної пільги, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.12.2003 р. №2035, платник податку вважається самотньою матір'ю або самотнім батьком (опікуном, піклувальником), якщо на момент застосування працедавцем пільги, визначеної пп.6.1.2 "а" п.6.1 ст.6 Закону, має на утриманні дітей віком до 18 років та не перебуває в шлюбі, зареєстрованому згідно із законом. При цьому для одержання такої пільги платник податку зобов'язаний подати до бухгалтерії підприємства, крім заяви про застосування пільги, також копію свідоцтва (дублікат свідоцтва) про народження дитини (дітей), копію свідоцтва про розлучення та копію паспорта з відміткою про розірвання шлюбу.

Законом від 15.06.2004 р. №1780 "Про внесення змін до Закону України "Про податок з доходів фізичних осіб" (щодо збільшення розміру податкової соціальної пільги на утримання дітей) передбачено, що під час застосування податкової соціальної пільги до доходу платника податку, який є самотньою матір'ю і виховує дітей до 18 років, граничний розмір доходу, визначений пп.6.5.1 Закону №889, розраховується кратно кількості дітей, щодо яких надається податкова соціальна пільга. Платник податку, який отримує оподатковуваний дохід, додатково має право на застосування податкової пільги, зазначеної пп.6.1.1 п.6.1 цієї статті.

Отже, самотня мати, яка має на утриманні дитину віком до 18 років та не перебуває в шлюбі, зареєстрованому згідно із законом, і граничний розмір її нарахованого доходу у вигляді заробітної плати не перевищує 510 грн., може скористатися правом на податкову соціальну пільгу за двома підставами:

На листи наших дописувачів відповідає заступник начальника відділу масово-роз 'яснювальноїроботи ДПІ Шевченківського району м. Києва Н.ДРОЗД

"ПРАЦЯ І ЗАРПЛАТА" № 46 грудень