За генеральною угодою ТЕЦ зобов'язана встановити в 2004 р. тарифну ставку робітника І розряду в розмірі, не менш як на 20% більшому за розмір мінімальної зарплати і не менш як на 25% збільшувати щороку рівень середньої заробітної плати. Для виконання цієї вимоги потрібно збільшити витрати на оплату праці (однієї із складових ціни електроенергії, що підлягає регулюванню). Національна комісія з регулювання електроенергетики заборонила підвищити рівень зарплати в тарифах на електроенергію. Як нам бути?

О. Похилко, м. Кременчук Полтавської обл.

Відповідь.

За чинним законодавством (ст.15 Закону України "Про оплату праці", ст.97 КЗпП України, ст.7 Закону України "Про колективні договори і угоди") форми й системи оплати праці, норми праці, розцінки, тарифні сітки, схеми посадових окладів, умови запровадження та розміри надбавок, доплат, премій, винагород, інших заохочувальних, компенсаційних і гарантійних виплат встановлюють госпрозрахункові підприємства самостійно в колективному договорі з дотриманням норм і гарантій, передбачених законодавством, генеральною та галузевими (регіональними) угодами.

Конкретні розміри тарифних ставок (окладів) і відрядних розцінок робітникам, посадових окладів службовцям, а також надбавок, доплат, премій і винагород установлюються підприємством у колективному договорі, виходячи з фінансових можливостей.

Пунктом 2.2 Генеральної угоди між Кабінетом Міністрів України, всеукраїнськими об'єднаннями організацій роботодавців і підприємців та всеукраїнськими профспілками і профоб'єднаннями на 2004—2005 роки встановлено мінімальну тарифну ставку робітника І розряду в розмірі не менш як 120% розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом.

Законом України від 17.06.2004 р. №1801-IV "Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2004 рік" встановлено мінімальну заробітну плату в розмірі 237 грн. на місяць.

Відповідно до ст. 14 Закону "Про оплату праці" норми колективного договору, що допускають оплату праці, нижчу від норм, визначених генеральною, галузевою або регіональною угодами, але не нижчу від державних норм і гарантій в оплаті праці, можуть застосовуватися лише тимчасовр на період подолання фінансових труднощів підприємства терміном не більш як шість місяців.

Тобто якщо підприємство не має фінансових можливостей установити мінімальну тарифну ставку робітника І розряду з 1 вересня п.р. у розмірі 284,40 грн., відповідно до зазначеного вище підприємство зобов'язане встановити цей розмір не пізніше лютого 2005 р.

Крім того, протягом цього періоду (до лютого 2005 р.) якщо працівникові, який виконав місячну норму праці, нараховано заробітну плату, меншу від законодавчо встановленого розміру мінімальної заробітно? плати, підприємство доплачує до її рівня.

Одночасно підприємство вживає заходів до поліпшення фінансово-економічного стану.

Т.ФЕДОРОВА, головний спеціаліст

На листи наших дописувачів відповідають фахівці управління організації заробітної плати Міністерства праці та соціальної політики України

"ПРАЦЯ І ЗАРПЛАТА" № 47 грудень