Пенсію призначено з 24 червня 1997р., Щ через два роки зроблено її перерахунок із заробітку за період з 1 січня 1998 до 31 грудня 1999 р. Чи можна нині зробити перерахунок пенсії із заробітку за період з 1 липня 1997 до 30 червня 1999 р.?

О. Козієнко, м. Куп 'янськ Харківської обл.

Відповідь.

Пенсії, призначені відповідно до Закону України "Про пенсійне забезпечення", з 1 січня 2004 р. перераховано за Законом України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" з урахуванням заробітку, наявного в пенсійних справах. Водночас пенсіонерам надано право подати додаткові документи, в тому числі довідки про заробітну плату за періоди, передбачені раніше чинним законодавством (як невикористане право) із виплатою збільшеного розміру пенсії з 1 січня 2004 р.

Раніше чинним законодавством, зокрема, ст.69 Закону "Про пенсійне забезпечення", було передбачено, що пенсіонерам, які пропрацювали після призначення пенсії за віком або інвалідністю не менш як два роки з вищим заробітком, ніж той, з якого було обчислено пенсію, встановлюється з.а заявою пенсіонера новий розмір пенсії, виходячи з вищого заробітку, що визначається за два роки роботи поспіль після призначення пенсії. У разі подальшого зростання заробітку пенсіонера за його заявою роблять новий перерахунок пенсії. Кожний наступний перерахунок пенсії провадиться не раніше як через два роки роботи після попереднього перерахунку.

Роз'яснює начальник управління пенсійного забезпечення Міністерства праці та соціальної політики України Н.ШЛМБІР

"ПРАЦЯ І ЗАРПЛАТА" № 47 грудень