У 1966—1976рр. працював лікарем-фтизіатром у тубдиспансері. З 1976 р. і донині працюю лікарем-рентгенологом ЦРЛ. Пенсію мені призначили в 1988 р. Під час перерахунку пенсії з 1 січня 2004 р, період роботи лікарем-рентгенологом урахували в подвійному розмірі, а за період роботи в тубдиспансері перерахунок стажу в такому співвідношенні не зробили. Чому?

М.Носєнко, смт. Лисянка Черкаської обл.

Відповідь.

Згідно із Законом України від 10.07.2003 р. №1100-ІV "Про внесення змін до статті 60 Закону України "Про пенсійне забезпечення" робота в лепрозор-них і протичумних закладах охорони здоров'я, в закладах (відділеннях) із лікування осіб, заражених вірусом імунодефіциту людини або хворих на СНІД, інших інфекційних закладах (відділеннях) охорони здоров'я, в патолого-анатомічних і реанімаційних відділеннях закладів охорони здоров'я, а також психіатричних закладах охорони здоров'я зараховується до стажу роботи в подвійному розмірі.

За ст.43 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" перерахунок пенсій за віком (по інвалідності, в разі втрати годувальника, за вислугу років), призначених до набрання чинності цим Законом (1 січня 2004 р.), роблять на підставі документів, що знаходяться на час перерахунку в пенсійній справі і відповідають раніше чинному законодавству, а також додаткових документів, одержаних органом Пенсійного фонду.

Якщо особа, яка працювала після набрання чинності новою редакцією ст.60 Закону України в закладах, зазначених у цій статті, звертається із заявою про перерахунок пенсії відповідно до ст.43 цього Закону, весь період роботи в цих закладах зараховується в пільговому обчисленні.

Відповідно до ст.58 Конституції України закони й інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі.

Оскільки після набрання чинності новою редакцією ст.60 Закону України "Про пенсійне забезпечення" в туберкульозному диспансері дописувач не працював, права на пільгове обчислення періоду роботи в ньому він не має.

На листи наших дописувачів відповідають фахівці головних управлінь Пенсійного фонду України

"ПРАЦЯ І ЗАРПЛАТА" № 47 грудень