Ветеран війни, ветеран праці (пенсіонер) одержав від підприємства, на якому він працював, матеріальну допомогу згідно з поданою ним заявою. Чи підлягає вона оподаткуванню?

Відповідь.

Оподаткування одержаної матеріальної допомоги залежить передовсім від її розміру. Згідно з пп.9.7.3 п.9.7 Закону №889-ІV не підлягає включенню до оподатковуваного доходу сума нецільової благодійної допомоги, в тому числі матеріальної, що надається резидентами — юридичними або фізичними особами на користь платника податку протягом звітного податкового року сукупно в розмірі, що не перевищує прожиткового мінімуму на працездатну особу (з початку 2004 р. — 365 грн.) та за умови, що на такого платника податку поширюється право на податкову соціальну пільгу згідно з пп.6.5.1 п.6.5 ст.6 цього Закону. З 1 січня 2005 р. — у розмірі, що дорівнюватиме прожитковому мінімуму для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 грн.

Податкова соціальна пільга застосовується до доходу, одержаного платником податку як заробітна плата (інші прирівняні до неї відповідно до законодавства виплати, компенсації та відшкодування) протягом звітного податкового місяця, якщо його розмір не перевищує місячного прожиткового мінімуму для працездатної особи, встановленого на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 грн. Перелік категорій платників податку, на яких за означених умов поширюється право на застосування податкової соціальної пільги, наведено в пп.6.1.1 — 6.1.3 п.6.1 ст.6 названого Закону.

Оскільки обмеження в наданні пільги, передбачені пп.6.5.1 п.6.5 ст.6 Закону, застосовуються лише до доходу у вигляді заробітної плати (тобто за умови наявності трудових відносин), в разі одержання матеріальної допомоги всіма переліченими в ст.6 громадянами (незалежно, провадилась така виплата працедавцем за місцем одержання податкової соціальної пільги чи іншою особою — не працедавцем) у розмірі, що не перевищує названої вище величини прожиткового мінімуму, вона не підлягає обкладенню податком з доходів фізичних осіб у джерела виплати. Перевищення допомоги над зазначеним розміром підлягають оподаткуванню в джерела виплати за ставкою 13% (п.7.1 ст.7 цього Закону).

Якщо загальна сума одержаної платником податку нецільової благодійної, в тому числі матеріальної допомоги протягом звітного податкового року перевищує її граничний розмір, установлений пп.9.7.3 п.9.7, а також у випадках, коли на платника податку не поширюється право на податкову соціальну пільгу згідно з пп.6.5.1 п.6.5 ст.6 Закону №889-14 а також якщо таку допомогу одержано від фізичної особи, яка не є податковим агентом (не має законодавчого права утримувати податок), то такий платник податку — одержувач нецільової благодійної, в тому числі матеріальної допомоги зобов'язаний подати річну податкову декларацію із зазначенням усіх таких одержаних сум та, якщо за перерахунками виникне потреба, — сплатити до бюджету відповідну суму податку.

Роз'яснює заступник директора Департаменту оподаткування фізичних осіб Державної податкової адміністрації України З.МОРОЗ

"ПРАЦЯ І ЗАРПЛАТА" № 47 грудень