Чи надається податкова соціальні на пільга згідно з п.6.1.1 Закону № 889-IV найманій особі, яка працює на посаді менеджера, одержує заробітну плату і одночасно зареєстрована як суб'єкт підприємницької діяльності без створення юридичної особи?

Відповідь.

Законом №889-ІV (ст.6) установлено, що платник податку має право на застосування податкової соціальної пільги до суми загального місячного оподатковуваного доходу з джерел на території України від одного працедавця у вигляді заробітної плати, якщо його розмір не перевищує місячного прожиткового мінімуму для працездатної особи, встановленого на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4. Нині — це 510 грн. на місяць (365 грн. х 1,4).

Податкову соціальну пільгу не може бути застосовано до інших доходів платника податку, якщо він одержує протягом звітного податкового періоду одночасно доходи, перелічені в пп.6.3.3 п.6.3 ст.6 Закону №889-ІV. До цього переліку (частина "є") належать у тому числі доходи суб'єктів підприємницької діяльності, одержувані ними від такої діяльності.

Звітним податковим періодом для фізичних осіб — суб'єктів підприємницької діяльності є квартал (рік).

Податкова соціальна пільга не застосовується також до доходів само-зайнятої особи, одержаних від підприємницької діяльності, а також іншої незалежної професійної діяльності.

Роз'яснює заступник директора Департаменту оподаткування фізичних осіб Державної податкової адміністрації України З.МОРОЗ

"ПРАЦЯ І ЗАРПЛАТА" № 47 грудень