Чи оподатковується податком з доходів фізичних осіб сума одноразової грошової виплати в разі виходу платника податку на пенсію?

Бухгалтерія ОП "Погрузочно-транспортне управління", м. Свердловськ Луганської обл.

Відповідь.

Згідно з пп.4.2.1 п.4.2 ст.4 Закону України від 22.05.2003 р. №889-ІV"Про податок з доходів фізичних осіб" (зі змінами і доповненнями) до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу з метою оподаткування включаються, зокрема, доходи у вигляді заробітної плати і виплати та винагороди, нараховані (виплачені) платнику податку відповідно до умов трудового або цивільно-правового договору.

Перелік доходів, що не включаються до складу загального місячного оподатковуваного доходу, тобто не підлягають оподаткуванню, наведено в п.4.3 ст.4 цього Закону.

У згаданому переліку не зазначено суми одноразової грошової виплати громадянам похилого віку у зв'язку з виходом на пенсію, що провадяться за рішенням трудового колективу за рахунок коштів підприємства відповідно до ст.15 Закону України "Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та громадян похилого віку", та суми грошової допомоги, що виплачують державним службовцям відповідно до ч.5 ст.37 Закону України "Про державну службу", тому з метою оподаткування податком з доходів фізичних осіб ці суми включають до місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку і вони підлягають оподаткуванню під час їхньої виплати на загальних підставах.

На листи наших читачів відповідає старший державний податковий інспектор х ДПІ Дарницького району м. Києва В. ОСІЧЕНКО

"ПРАЦЯ І ЗАРПЛАТА" № 47 грудень