Чи сплачують юридичні та фізичні особи збір на обов'язкове пенсійне страхування при відчуженні легкових автомобілів?

Так, сплачують. Згідно із Законом України «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування», юридичні та фізичні особи сплачують збір на обов'язкове державне пенсійне страхування при відчуженні легкових автомобілів, крім легкових автомобілів, якими забезпечуються інваліди, та тих автомобілів, які переходять у власність за законом.

Платниками збору з операцій з відчуження легкових автомобілів, відповідно до Порядку сплати збору на обов'язкове державне пенсійне страхування з окремих видів господарських операцій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 3.11.1998 р. (зі змінами і доповненнями), є підприємства, установи та організації всіх форм власності, а також фізичні особи, які набувають право власності на легкові автомобілі шляхом купівлі, міни, дарування, успадкування та інших підстав, передбачених законодавством.

Інваліди війни звільняються від сплати податків, зборів і мита всіх видів та земельного податку, збір з операцій з відчуження легкових автомобілів інваліди війни також не сплачують згідно з п. 23 ст. 13 Закону України від 22.10.1993 р. № 3551-ХІІ «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

Матеріали підготував ВАСИЛЬ МОРОЗ, юрист

Інформаційно-довідкова газета ЮРИСТ КОНСУЛЬТУЄ 47/2004