Які працівники що належать до категорії трактористів-машиністів, мають право оформити пенсію на пільгових умовах?

Відповідно до роз'яснення Міністерства соціального забезпечення України від 20.01.1992 р. № 7, до трактористів-машиністів, безпосередньо зайнятих у виробництві сільськогосподарської продукції, належать працівники, які оформлені на роботу трактористами-машиністами, мають відповідне посвідчення, постійно зайняті на тракторах та інших самохідних сільськогосподарських машинах протягом повного сезону сільськогосподарських робіт в рослинництві та тваринництві.

Трактористам-машиністам, які відпрацювали повний польовий період на тракторах та інших самохідних сільськогосподарських машинах, весь рік роботи зараховується до стажу, який надає право на пільгове пенсійне забезпечення і в тому разі, коли в міжпольовий або міжсезонний період вони виконували інші роботи (на стаціонарних і причіпних установках та агрегатах, з ремонту сільськогосподарської техніки, на тваринницьких фермах тощо). Зазначений період роботи, який надає право на пільгове пенсійне забезпечення, підтверджується довідкою, виданою адміністрацією (правлінням) господарства.

Згідно із Законом України «Про пенсійне забезпечення» трактористи-машиністи мають право на пенсію за віком: чо- ловіки після досягнення 55 років; жінки — 50 і при загальному трудовому стажі не менше 25 років, з яких не менше 20 років пропрацювали на зазначеній роботі.

Матеріали підготував ВАСИЛЬ МОРОЗ, юрист

Інформаційно-довідкова газета ЮРИСТ КОНСУЛЬТУЄ 47/2004