Нарахування штрафних санкцій за несвоєчасну сплату розстроченої суни


Договір про розстрочення сум податкового боргу було укладено платником податків та районною ДПІ на термін з 10.03.2002 р. по 10.12.2002 р. У зв'язку з непогашенням розстрочених сум податкові органи 25.12.2002 р. розірвали договір. З якої дати нараховуються штрафні санкції за несвоєчасну сплату розстроченої суми?


Згідно з п. 4.7 Порядку № 378 від дня, наступного за днем розірвання договору, на розстрочені (відстрочені) суми, що залишилися несплаченими, нараховуються пеня та штрафні санкції у розмірах, передбачених чинним законодавством.

При цьому п. 4.3 Порядку № 378 визначено, що договір про розстрочення (відстрочення) може бути достроково розірвано з ініціативи податкового органу в разі, якщо:

Таким чином, Порядок № 378 визначає процедуру дострокового розірвання договору про розстрочення (відстрочення) протягом терміну його дії, а не після закінчення такого терміну.

У цьому випадку не було потреби приймати рішення про розірвання договору, оскільки термін його дії вже закінчився.

Отже, штрафні санкції, передбачені пп. 17.1.7 п. 17.1 ст. 17 Закону №2181-ІІІ, нараховуються на загальних підставах, а не у зв'язку із розірванням договору про розстрочення (відстрочення), починаючи з 10.12.2002 р. — як на несвоєчасно сплачені узгоджені суми податкових зобов'язань.

КОНСУЛЬТУЮТЬ ФАХІВЦІ ДПА УКРАЇНИ

Відповіді підготовлено за сприяння фахівців Департаменту забезпечення податкових зобов'язань ДПА України: Валентини СІРЕНКО - заступника директора Департаменту — начальника методології стягнення податкового боргу та Володимира ТАРАСЕНКА — заступника начальника управління — начальника відділу розробки методики стягнення податкового боргу

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 47 / 2004