Благодійні внески суб'єкта підприємницької діяльності


Чи має пільги щодо оподаткування фізична особа -суб'єкт підприємницької діяльності, яка працює за спрощеною системою оподаткування зі сплатою єдиного або фіксованого податку, якщо вона одночасно є засновником благодійної організації та здійснює до неї благодійні внески?


Статтею 6 Указу № 727/98 установлено перелік податків і зборів, від сплати яких звільняються платники єдиного податку, в тому числі фізичні особи — суб'єкти підприємницької діяльності. Цей Указ не встановлює окремих пільг щодо сплати податків і зборів, зокрема для фізичних осіб — суб'єктів підприємницької діяльності — платників єдиного податку, які є засновниками підприємств, господарських товариств, благодійних організацій тощо.

Не встановлено також окремих пільг щодо сплати податків і зборів для засновника благодійної організації — фізичної особи — суб'єкта підприємницької діяльності, який є платником фіксованого податку.

Згідно зі ст. 14 Декрету № 13-92 платник фіксованого податку, особи, які перебувають з ним у трудових відносинах, а також члени його сім'ї звільняються, зокрема, від сплати нарахувань на фонд оплати праці, відрахувань та зборів на будівництво, реконструкцію, ремонт і утримання автомобільних доріг загального користування України, встановлених відповідно до Закону № 1 562-ХІІ, податку на промисел, збору до Фонду для здійснення заходів щодо ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи та соціального захисту населення, збору на обов'язкове соціальне страхування, збору до Фонду України соціального захисту інвалідів, а також від придбання торгового патенту згідно із Законом № 98/96-BR

Оскільки фізичні особи — суб'єкти підприємницької діяльності — платники єдиного і фіксованого податків згідно з Указом № 727/98 та Декретом № 13-92 не є платниками податку з доходів фізичних осіб, то на них не поширюються також положення пп. 5.3.2 п. 5.3 ст. 5 Закону № 889-IV щодо включення до складу податкового кредиту сум коштів або вартості майна, переданих платником податку у вигляді пожертвувань або благодійних внесків неприбутковим організаціям, зареєстрованим в Україні, у розмірі, що перевищує 2%, але не є більшим 5% від суми його загального оподатковуваного доходу такого звітного року.

КОНСУЛЬТУЮТЬ ФАХІВЦІ ДПА УКРАЇНИ

Зінаїда МОРОЗ, заступник директора Департаменту оподаткування фізичних осібДПА України

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 47 / 2004