Фінансова допомога на зворотній основі


Чи можна відобразити безвідсоткову фінансову допомогу, отриману від дочірнього підприємства на певний строк, у складі поточних фінансових зобов'язань? На якому рахунку обліковується така фінансова допомога?


Відповідно до п. 5 ПБО 11 зобов'язання визнається, якщо його оцінка може бути достовірно визначена та існує ймовірність зменшення економічних вигод у майбутньому внаслідок його погашення.

Відповідно до Інструкції № 291 фінансова допомога на зворотній основі відображається на рахунку 55 «Інші довгострокові зобов'язання» (якщо строк повернення наступає через 12 місяців), та пе- реводиться на рахунок 61 «Поточна заборгованість за довгостроковими зобов'язаннями» (якщо строк повернення вже становить менше 12 місяців). Якщо ж фінансова допомога одразу отримана зі строком повернення менше 12 місяців, то така сума одразу зараховується на кредит рахунку 68 «Розрахунки за іншими операціями» із застосуванням у даному випадку субрахунку 682 «Внутрішні розрахунки». Відповідно до ПБО 2 сальдо рахунку 55 «Інші довгострокові зобов'язання» наводиться у рядку 470, сальдо рахунку 61 «Поточна заборгованість за довгостроковими зобов'язаннями» — у рядку 510, сальдо субрахунку 682 «Внутрішні розрахунки» — у рядку 600.

Відповіді підготовлено за сприяння начальника Управління методології бухгалтерського обліку Мінфіну України Валерія ПАРХОМЕНКА

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 47 / 2004