Витрати підприємства


Чи є правомірним відображення витрат підприємства, які не включаються до складу валових витрат у податковому обліку, на субрахунку 443 «Прибуток, використаний у звітному періоді»?


Відповідно до п. 6 ПБО 16 витратами звітного періоду визнаються або зменшення активів, або збільшення зобов'язань, що призводить до зменшення власного капіталу підприємства (за винятком зменшення капіталу внаслідок його вилучення або розподілу власниками), за умови, що ці витрати можуть бути достовірно оцінені. Всі витрати, що визнаються такими відповідно до вищезазначеного, незалежно від правил податкового обліку мають відображатися за їх змістом на відповідних рахунках 8 або 9 класу, або на рахунку 23 «Виробництво».

На субрахунку 443 «Прибуток, використаний у звітному періоді» згідно із Інструкцією № 291 відображаються розподіл прибутку між власниками (нарахування дивідендів), відрахування в резервний капітал та інше використання прибутку в поточному періоді.

Таким чином, облік витрат підприємства, що не відносяться до валових у податковому обліку, на субрахунку 443 «Прибуток, використаний у звітному періоді» може призвести до суттєвих перекручень у Звіті про фінансові результати.

Відповіді підготовлено за сприяння начальника Управління методології бухгалтерського обліку Мінфіну України Валерія ПАРХОМЕНКА

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 47 / 2004