РОБОЧЕ МІСЦЕ ІНВАЛІДА


Яким чином і за чий рахунок мають створюватися робочі місця для інвалідів?


Законом України "Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні" від 21.03.1991 р. № 875, зі змінами та доповненнями, інвалідам гарантовано рівні з усіма іншими громадянами можливості у всіх сферах суспільного життя. Працевлаштування інвалідів здійснюють органи Міністерства праці, Міністерства соціального захисту населення, районні ради народних депутатів, громадські організації інвалідів. Обов'язок підприємств полягає у створенні для інвалідів робочих місць. Стаття 19 цього Закону встановлює норматив у розмірі чотирьох відсотків від загальної чисельності працюючих, а якщо на підприємстві від 8 до 25 працюючих, то у кількості одного робочого місця.

Підставою для застосування до підприємства штрафних санкцій є нестворення робочих місць для інвалідів відповідно до встановленого законодавством нормативу. Сума таких штрафних санкцій визначається в розмірі середньорічної заробітної плати на підприємстві за кожне не-створене для інваліда робоче місце (див. "Хто працевлаштує інваліда?" "Юридичний вісник України" від 6-12 листопада 2004 року № 45). Відповідно до п. 4 Порядку сплати підприємствами (об'єднаннями), установами і організаціями штрафних санкцій до відділень Фонду соціального захисту інвалідів, акумуляції, обліку та використання цих коштів № 1767 суму штрафних санкцій має бути сплачено таким підприємством самостійно до 15 квітня наступного за звітним року.

На створення робочих місць, призначених для працевлаштування інвалідів, відділення Фонду соціального захисту інвалідів можуть надавати підприємствам цільові позики (з терміном повернення до трьох років). Такі позики є безвідсотковими і надаються на договірних умовах тільки підприємствам, що забезпечують норматив робочих місць, у разі їх звернення із заявою про надання позики до відділень Фонду в межах коштів, виділених на зазначені потреби в поточному році.

Для отримання підприємством позики до заяви додається:

На підприємства, що використовують працю інвалідів, покладаються обов'язки щодо створення умов праці з урахуванням індивідуальних програм реабілітації таких інвалідів та забезпечення інших соціально-економічних гарантій, передбачених чинним законодавством.

Слід ураховувати, що до організації робочих місць інвалідів- висуваються певні вимоги, встановлені Положенням про робоче місце інваліда і про порядок працевлаштування інвалідів, затвердженим постановою КМУ від 03.05.1995 р. № 314, зі змінами та доповненнями. Так, п. З цього Положення вказує на те, що робоче місце інваліда вважається створеним, якщо воно відповідає вимогам робочого місця для інвалідів відповідної нозології, атестоване спеціальною комісією підприємства за участі представників медико-со-ціальної експертної комісії (МСЕК), органів Держнаглядохоронпраці та громадських організацій інвалідів.

Сторінку підготувало Наталія МЕЩЕРЯКОВА

Юридичний вісник України № 2 (15 - 21 січня 2005 року)