Учасник ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС категорії 1, інвалід І групи із 100%-ю втратою працездатності.

Хто зобов'язаний мені оплачувати 100% втрати працездатності?

Якою має бути доплата після переведення з II на І групу інвалідності?

Чи мають мені виплачувати щорічну допомогу і в яких розмірах?

А. Воловодський, с. Михайлівка Хмельницької обл.

Відповідь.

Законом України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" передбачено виплату одноразової компенсації за шкоду, заподіяну здоров'ю учасникам ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, які стали інвалідами внаслідок Чорнобильської катастрофи. Цим Законом передбачено виплату щорічної допомоги на оздоровлення постраждалим унаслідок Чорнобильської катастрофи громадянам.

Відповідно до ст.48 цього Закону та Положення про порядок виплати одноразової компенсації за шкоду, заподіяну здоров'ю особам, які стали інвалідами внаслідок Чорнобильської катастрофи, та сім'ям за втрату годувальника, затвердженого наказом МНС України від 31.12.96 р. №28, погодженого з Мінфіном, Мінпрацею та Мінсоцзахистом України (зареєстровано в Міністерстві юстиції України від 14.04.97 р. №129/1932), одноразову компенсацію виплачують:

Одноразову компенсацію виплачують на підставі посвідчення категорії 1, довідки регіональної міжвідомчої експертної комісії про встановлення інвалідності, пов'язаної з роботами з ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, та відповідної заяви особи. Ці виплати мають проводити протягом одного місяця з дня встановлення інвалідності органи, які її виплачують:

Терміни звернень громадян із заявами щодо цих одноразових компенсаційних виплат часом не обмежуються.

Таким чином, якщо встановлено інвалідність, одноразову компенсацію виплачують у розмірі, встановленому постановою Кабінету Міністрів України від 26.07.96 р. №836 "Про компенсаційні виплати особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", а саме:

У разі встановлення інвалідності вищої групи (наприклад, переведення з II на І групу) інвалідам виплачується різниця в компенсаціях.

Водночас цією постановою визначено розмір щорічної допомоги на оздоровлення учасникам ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС категорії 2 та інвалідам І і II груп з-поміж учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС у розмірі 26 грн. 70 коп., інвалідам III групи — 21 грн. 50 коп.

Щорічну допомогу на оздоровлення виплачують громадянам за місцем їхнього проживання органи соціального захисту населення.

Нині Міністерство праці та соціальної політики України опрацьовує проект нової постанови, за якою передбачено значне збільшення розміру компенсаційних виплат.

В.ВАСЬКО, заступник начальника управління — начальник відділу

На листи наших дописувачів відповідають фахівці управління з питань організації соціального захисту населення, постраждалого внаслідок аварії на ЧАЕС Мінпраці України

"ПРАЦЯ І ЗАРПЛАТА" № 48 грудень