Чи враховується до сукупного доходу сім'ї, яка звернулася за державною соціальною допомогою малозабезпеченим сім'ям та субсидією:

державна соціальна допомога малозабезпеченим сім'ям; щомісячна допомога по догляду за інвалідом І чи II групи, одноразова матеріальна допомога; компенсаційні виплати на дітей за відвідування і невідвідування дитячого садка, нараховані відповідно до Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", а також компенсації громадянам утрати частини заробітної плати через порушення термінів їхньої виплати?

Р.Кравчук, м. Овруч Житомирської обл.; КП "Лісове", м.Чигирин Черкаської обл.; О.Скубченко, м.Амвросіївка Донецької обл. .

Відповідь.

Під час призначення ; державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім'ям та житлової субсидії згідно з п.5, 6 Методики (обчислення сукупного доходу сім'ї для всіх видів соціальної допомоги, затвердженої наказом міністерств праці, я& економіки, фінансів, Держкомстату, Держкомсім'ямолоді від 15.11.2001 р. №486/202/524/455/3370, до сукупного доходу враховуються: нарахована заробітна плата; стипендії; пенсії; всі види державної допомоги (крім одноразової при народженні дитини, допомоги на поховання, одноразової допомоги, яка надається за рішеннями органів виконавчої влади і місцевого самоврядування, підприємств, організацій незалежно від форм власності, в тому числі громадських та благодійних, а також відповідна допомога, для призначення якої обчислюється сукупний дохід); допомога на навчання, безпосередньо одержана особою від підприємства, установи чи організації, за винятком коштів, одержаних на умовах позики чи кредитів; суми індексації грошових доходів та компенсації працівникам утрати частини заробітної плати через порушення термінів їхньої виплати. Крім того, до сукупного доходу сімей (одержувачів) включаються також виплати, передбачені Законом України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", зокрема, підвищення розміру оплати праці, стипендій та пенсій громадян, які працювали або працюють на територіях радіоактивного забруднення; оплата додаткової відпустки; різниця між заробітками в разі переведення на нижчеоплачувану роботу; середня заробітна плата, що зберігається за працівником у разі звільнення його з роботи через відселення; компенсація за час вимушеного простою; щомісячна грошова допомога у зв'язку з обмеженням споживання продуктів харчування місцевого виробництва і особистого підсобного господарства; щорічна допомога на оздоровлення.

На запитання наших читачів відповідає заступник начальника управління — начальник відділу з питань політики надання адресної допомоги Міністерства праці та соціальної політики України Н.РЯЗАНОВА

"ПРАЦЯ І ЗАРПЛАТА" № 48 грудень