Одинока мати, маю дитину 1987р. народження, одержую соціальну допомогу як малозабезпечена сім'я. За висновком медичного закладу доглядаю за дитиною 2001 р. народження. Призначаючи державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям, у сукупному доході сім'ї врахували допомогу як одинокій матері та аліменти, які не одержую на другу дитину, бо не знаю місцезнаходження її батька. Маю земельну ділянку 0,10 га.

Яку має бути призначено мені допомогу за Законом України "Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям" та які доходи включаються до сукупного доходу сім'ї під час нарахування цієї допомоги?

Л. Таран, м. Сквира Київської обл. З подібними запитаннями також звернулися Н. Фещюк (м. Львів); Л.Петрюк (м.Полтава); Л.Москалюк (с.СавинціХмельницької обл.); І.Мосійчук (смт Гончарівське Чернігівської обл.).

Відповідь.

Розмір державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім'ям визначається як різниця між рівнем забезпечення прожиткового мінімуму і середньомісячним сукупним доходом сім'ї.

Соціальна допомога призначається окремо для кожної сім'ї, залежно від її складу, але не може перевищувати 75% рівня забезпечення прожиткового мінімуму для сім'ї (ст.66 Закону "Про Державний бюджет України на 2004 рік").

Рівень забезпечення прожиткового мінімуму встановлюється з реальних можливостей видаткової частини держбюджету і затверджується одночасно з ухваленням закону про держбюджет на відповідний рік.

З 1 січня 2004 р. підвищено рівень забезпечення прожиткового мінімуму для надання допомоги згідно із Законом України "Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям" і вперше встановлено диференційовані рівні для різних категорій населення. Так, для працездатних осіб рівень забезпечення встановлено в сумі 80 грн., для непрацездатних (діти, пенсіонери) — 110, для інвалідів — 115 грн.

З метою підвищення розміру державної соціальної допомоги неповним малозабезпеченим сім'ям з дітьми та аідповід-но до ст.66 Закону "Про Державний бюджет України на 2004 рік" Кабінет Міністрів України ухвалив постанову від 17.11.2004 р. №1537 "Про підвищення рівня забезпечення прожиткового мінімуму для окремих категорій громадян".

Цією постановою передбачено з 1 листопада поточного року підвищити на 25% рівень забезпечення прожиткового мінімуму (гарантованого мінімуму) для призначення державної соціальної допомоги відповідно до Закону України "Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям" для матері (батька, усиновителя), яка утримує дитину і не перебуває в шлюбі, і запис про батька (матір) цієї дитини в Книзі реєстрації народжень зроблено в установленому порядку за вказівкою матері (батька). Отже, рівень прожиткового мінімуму для одинокої матері (батька, усиновителя) з І листопада п.р. становить для працездатних осіб — 100 грн., для непрацездатних осіб — 137,50, для інвалідів — 143,75 грн.

Крім того, для кожної дитини, яка входить до складу малозабезпеченої сім'ї, рівень забезпечення прожиткового мінімуму підвищують на 10%, для кожної дитини, яка утримується матір'ю (батьком, усиновителем), що не перебуває в шлюбі, і запис про батька (матір) дитини в Книзі реєстрації народжень роблять в установленому порядку за поданням матері (батька) та для кожної дитини, в якої один або обоє батьків є інвалідами І або II групи, — на 20%.

Згідно з п.14 Порядку призначення і виплати державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім'ям (затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 24.02.2003 р. №250) середньомісячний сукупний дохід сім'ї визначається згідно з Методикою обчислення сукупного доходу сім'ї для всіх видів соціальної допомоги, де зазначено, що до сукупного доходу враховуються нарахована заробітна плата, допомоги, нараховані аліменти тощо.

Відповідно до п.7 цієї Методики суми заборгованості за аліментами, визначені судом або виконавчою службою на підставі рішення про стягнення аліментів, ураховуються в тому місяці, в якому зроблено повне або часткове їхнє погашення.

Крім того, за умови призначення аліментів їхній розмір визначається на підставі відомостей підприємств, установ та організацій, які їх нараховують або виплачують. У разі виплати аліментів за домовленістю їхній розмір може підтверджуватися заявами особи, яка утримує дитину, та особи, що сплачує аліменти.

На запитання наших читачів відповідає заступник начальника управління — начальник відділу з питань політики надання адресної допомоги Міністерства праці та соціальної політики України Н.РЯЗАНОВА

"ПРАЦЯ І ЗАРПЛАТА" № 48 грудень