Чи обов'язковий акт обстеження матеріально-побутових умов малозабезпеченої сім'ї в разі первинного звернення малозабезпеченої сім'ї за державною соціальною допомогою і повторного надання інформації про відсутність доходів у працездатних осіб, або якщо середньомісячний розмір доходів залишається меншим за мінімальну заробітну плату?

Р.Кравчук; м. Овруч Житомирської обл.

Відповідь.

Звертаючись до управління праці та соціального захисту населення за державною соціальною допомогою, уповноважений представник сім'ї дає згоду на збирання інформації про сім'ю, її власність, доходи і майно, котра потрібна для виплати допомоги за Законом України "Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям". Для підтвердження нужденності родини таку інформацію збирає соціальний інспектор, обстежуючи матеріально-побутові умови сім'ї, проводячи співбесіди з її членами та іншими особами, у межах питань, що стосуються справи.

За первинного звернення малозабезпеченої сім'ї за державною соціальною допомогою за умови нужденності сім'ї та подання всіх потрібних документів допомога призначається на загальних підставах, тобто без акта обстеження матеріально-побутових умов сім'ї. При цьому для підтвердження нужденності сім'ї соціальний інспектор має право перевірити сім'ї вибірково.

За наявності умов, зазначениху пп.4,10,11 Порядку призначення та виплати державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім'ям, акт обстеження матеріально-побутових умов сім'ї є обов'язковим, зокрема, в разі повторного звернення за призначенням державної соціальної допомоги за відсутності доходів, за наявності доходів, менших від мінімальної заробітної плати, якщо працездатні громадяни працездатного віку не працювали, не служили, не навчалися протягом трьох місяців, що передують місяцю звернення тощо.

На запитання наших читачів відповідає заступник начальника управління — начальник відділу з питань політики надання адресної допомоги Міністерства праці та соціальної політики України Н.РЯЗАНОВА

"ПРАЦЯ І ЗАРПЛАТА" № 48 грудень