Після призначення пенсії за вислугу років звільнився, а через деякий час влаштувався на роботу і працював на посаді машиніста тепловоза на комбікормовому заводі. Я не знав, що робота на цій посаді дає право на пенсію за вислугу років. Пенсійний фонд подав позовну заяву до місцевого суду про стягнення з мене та підприємства надміру виплаченої суми пенсії за всі роки роботи після призначення пенсії. Чи має таке право Пенсійний фонд?

О.Шкурупій, м.Полтава

Відповідь.

За ст.7 Закону України "Про пенсійне забезпечення" пенсії за вислугу років призначають лише в разі звільнення з роботи, що дає право на цю пенсію.

Відповідно до ст.102 Закону України "Про пенсійне забезпечення" пенсіонери зобов'язані повідомляти органу, що призначає пенсію, про обставини, котрі спричиняють зміну розміру пенсії або про припинення її виплати.

У разі невиконання цього обов'язку і одержання через це зайвих сум пенсії пенсіонери зобов'язані відшкодовувати заподіяну шкоду.

У наведеному випадку ні дописувач, ні підприємство, де він працював після призначення пенсії, не повідомили орган Пенсійного фонду про факт роботи на посаді, що дає право на пенсію за вислугу років.

Суми пенсії, надміру виплачені пенсіонерові через зловживання з його боку, стягуються на підставі рішення органу, що призначає пенсію.

Огляд підготували С.ТХАЙ, Л.ПОЛЬОВИХ, Н.ДАВИДЕНКО, М.КОТІК

"ПРАЦЯ І ЗАРПЛАТА" № 48 грудень