Мій чоловік служив в органах міліції 5,5 року (1983—1989рр.), після чого перейшов на роботу, що дає право на пільгову пенсію за Списком №2 (близько шести років). Чи зараховується час служби до пільгового стажу, що дає право на пенсію за Списком №2?

Т.Абросімова, м.Енергодар Запорізької обл.

Відповідь.

До запровадження пенсійного забезпечення через корпоративні і професійні фонди пільгові пенсії, в тому числі за Списком №2, призначаються за Законом України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" після досягнення пенсійного віку за наявності трудового стажу, передбаченого Законом України "Про пенсійне забезпечення". Зокрема, чоловіки мають право на пільгову пенсію за Списком №2 після досягнення 55 років і за наявності 25 років стажу роботи, в тому числі 12 років 6 місяців — на роботах із шкідливими умовами праці.

Законом "Про пенсійне забезпечення" не передбачено зарахування до пільгового стажу часу служби в органах внутрішніх справ. Водночас згідно зі ст. 100 цього Закону особам, які працювали на роботах із шкідливими і важкими умовами праці до набрання чинності Законом "Про пенсійне забезпечення" (1 січня 1992 р.), пільговий стаж обчислюється відповідно до вимог його обчислення, які було передбачено раніше чинним законодавством. При цьому особам, які не мають повного стажу роботи із шкідливими і важкими умовами праці, вік, потрібний для призначення пенсії (для чоловіків — 60 років), знижується пропорційно до наявного стажу в порядку, встановленому ст. 13—14 цього Закону, зокрема, на 1 рік за кожні 2 роки 6 місяців такої роботи чоловікам і за кожні 2 роки роботи — жінкам. Для зниження пенсійного віку потрібно мати не менш як половину пільгового стажу, зокрема, чоловікам — 6 років 3 місяці.

Законодавством, чинним до 1 січня 1992 р., було передбачено, що в разі призначення пенсій на пільгових умовах або в пільгових розмірах служба, зокрема в органах міліції, прирівнювалася за вибором особи, яка звернулась за пенсією, до роботи, що передувала службі, або до роботи, що слідувала за нею (п.109 Положення про порядок призначення і виплати державних пенсій, затвердженого постановою Ради Міністрів СРСР від 03.08.72 р. №590, з подальшими змінами і доповненнями). При дьому періоди, які прирівнювались до пільгового стажу, зараховувались до пільгового стажу в розмірі, який не перевищує наявного стажу роботи, що дає право на пільгову пенсію і в пільгових розмірах.

Роз'яснює начальник управління пенсійного забезпечення Міністерства праці та соціальної політики України Н.ШАМБІР

"ПРАЦЯ І ЗАРПЛАТА" № 48 грудень