Чи має право на податкову соціальну пільгу дружина загиблого військовослужбовця, якщо її місячний дохід перевищує 510 грн. ?

Л.Воробйова, М.Дніпропетровськ

Відповідь.

З 1 січня 2004 р. набрав чинності Закон України від 22.05.2003 р. №889-І\/ "Про податок з доходів фізичних осіб", яким значно зменшено податкове навантаження для всіх платників податку. Цим Законом установлено єдину ставку податку в розмірі 15% (до 2007 р. — 13%) замість п'яти ставок оподаткування з максимальною ставкою 40%.

Законом установлено пільги всім платникам податку (незалежно від розміру одержаного доходу) — через невклю-чення до об'єкта оподаткування окремих видів доходів (п.4.3 ст.4 Закону), надання податкового кредиту, а для малозабезпечених платників — ще й у вигляді надання податкової соціальної пільги (ст.6 Закону).

Зокрема, до складу загального місячного або річного оподатковуваного доходу платника податку не включається сума державної адресної допомоги, житлових та інших субсидій або дотацій, компенсацій, винагород та страхових виплат, одержаних платником податку відповідно з бюджетів, Пенсійного фонду України та фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування згідно із законом, сума пенсій, одержуваних платником податку з Пенсійного фонду України чи бюджету згідно із законом.

До складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу також не включаються і не підлягають відображенню в річній податковій декларації суми грошової допомоги, що надається згідно із законом членам сімей військовослужбовців чи осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ, які загинули (пропали безвісти) або померли внаслідок виконання ними службових обов'язків (пп.4.3.1 "а" п.4.3 ст.4 Закону).

Податкова соціальна пільга залежно від категорій платників у розмірах 100, 150 та 200% мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року (на 1 січня 2004 р. розмір мінімальної заробітної плати становив 205 грн.), застосовується до нарахованого місячного доходу платника податку у вигляді заробітної плати, якщо її розмір не перевищує місячного прожиткового мінімуму для працездатної особи, встановленого на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4. У 2004 р. вона становить 510 грн. на місяць (365 грн. х 1,4).

Якщо дохід платника податку, одержаний від одного працедавця у вигляді заробітної плати, перевищує цей розмір, податкова соціальна пільга не застосовується.

Оскільки на 1 січня 2004 р. мінімальна заробітна плата становила 205 грн. на місяць, з урахуванням Прикінцевих положень Закону в 2004 р. загальний місячний оподатковуваний дохід кожного платника податку, в тому числі й членів сімей загиблих військовослужбовців, дохід яких не перевищує 510 грн. на місяць, зменшується на податкову соціальну пільгу, що становить 61 грн. 50 коп. (205 грн. х 30%), або, якщо на них поширюється чинність пп.6.1.2 п.6.1 ст.6 Закону, — на 150%, тобто в розмірі 92 грн. 25 коп. (61 грн. 50 коп. х 150%).

У 2005 р. податкова соціальна пільга застосовуватиметься в розмірі 50% мінімальної заробітної плати.

На листи наших дописувачів відповідає головний державний податковий інспектор Департаменту оподаткування фізичних осіб ДПА України О.КАЗІМІРОВА

"ПРАЦЯ І ЗАРПЛАТА" № 48 грудень