Розмір страхових внесків та прожитковий мінімум


Чи впливає новий розмір прожиткового мінімуму на розмір страхових внесків до Фонду?


Порядок і строки здійснення страхувальником страхових внесків до Фонду, їх нарахування та розмір врегульовано ст. 47 Закону № 1105-XIV. Відповідно до цієї статті розмір страхових внесків встановлюється диференційовано з урахуванням груп галузей економіки (видів робіт) залежно від класу професійного ризику виробництва і обчислюється:

Отже, встановлення нового розміру прожиткового мінімуму не впливає на розмір страхових внесків до Фонду.

Згідно із ст. З Закону № 1704-IV цей Закон набирає чинності з дня його опублікування. Закон було опубліковано в газеті «Урядовий кур'єр» № 98 від 27.05.2004 p., тому ця дата і є днем набрання чинності Законом, оскільки зазначена газета є офіційним друкованим виданням.

Закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи (частина перша ст. 58 Конституції України).

КОНСУЛЬТУЮТЬ ФАХІВЦІ ФОНДУ СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ ВІД НЕЩАСНИХ ВИПАДКІВ НА ВИРОБНИЦТВІ ТА ПРОФЕСІЙНИХ ЗАХВОРЮВАНЬ УКРАЇНИ

Відповіді підготовлено за сприяння Наталії ЗЕЛЕНСЬКОЇ - заступника начальника управління — начальника відділу центрального апарату виконавчої дирекції Фонду

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 48 / 2004