Які пільги надаються дітям, інвалідність яких пов'язана з катастрофою на ЧАЕС?

Дітям, інвалідність яких пов'язана з катастрофою на ЧАЕС, пільги і компенсації надаються відповідно до Закону «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (далі — Закон1) на підставі посвідчення жовтого кольору серії «Д» з відповідною вкладкою.

Пункт 2 ч. 1 ст. 30 Закону1 надає пільгу з видачі й оплати листків непрацездатності по догляду за хворою дитиною віком до 14 років у розмірі 100 відсотків заробітку незалежно від безперервного стажу роботи за весь період хвороби, включаючи санаторно-курортне лікування одному з батьків або особі, яка їх замінює, якщо дитина потребує нагляду батьків за висновком лікарської консультаційної комісії медичного закладу, де дитина лікується чи перебуває на диспансерному обліку; п. З надає право на безоплатний проїзд у межах України на всіх видах транспорту (крім таксі) дитині та особі, яка супроводжує хвору дитину до місця лікування (реабілітації), оздоровлення й назад (за направленням медичних закладів), з правом позачергового забезпечення квитками; п. 4 — на безплатні ліки за рецептами лікарів, безоплатне позачергове зубопротезування (за винятком зубопротезування з дорогоцінних металів та металів, прирівняних до них за вартістю, що визначаються МОЗУ); відповідно до п. 5 потерпілим дітям належить щорічне безоплатне забезпечення за місцем роботи одного з батьків путівками на оздоровлення тривалістю до 2 місяців. За неможливості надання путівки виплачується компенсація в розмірі середньої вартості путівки в Україні.

Згідно з п. 8 ст. 30 Закону1 щомісяця виплачується мінімальна заробітна плата сім'ям на кожну дитину шкільного віку, яка стала інвалідом або перебуває на диспансерному обліку через захворювання внаслідок Чорнобильської катастрофи. Потребу такого обліку визначає лікарсько-консультаційна комісія. Розмір щомісячної виплати за постановою Кабінету Міністрів від 26 липня 1996 р. № 836 «Про компенсаційні виплати особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» становить 6 грн. 40 коп.

Грошова компенсація на дітей-інвалідів, які не харчуються в навчальних закладах, а також за всі дні, коли вони не відвідували ці заклади (п. 11 ст. 30 Закону1), виплачується в розмірах, установлених постановою Кабінету Міністрів від 8 лютого 1997 р. № 155 «Про порядок та розміри компенсаційних виплат дітям, які потерпіли внаслідок Чорнобильської катастрофи», пропорційно до навчальних днів, у які діти не відвідували ці заклади (або не харчувалися), а саме: на дітей від 6 до 10 років — 40 грн; від 11 до 14 — 45 грн; від 15 до 18 — 50 грн.

Відповідно до ч. 3 ст. 30 Закону1 дітям-інвалідам надаються такі пільги: безоплатне користування всіма видами міського і приміського транспорту; використання чергової відпустки в зручний час для одного з батьків дитини-інваліда або особи, яка їх замінює, і отримання одним з батьків додаткової відпустки зі збереженням зарплати тривалістю 14 робочих днів на рік; розмір соціальної пенсії дітям-інвалідам до 16 років, захворювання яких пов'язано з Чорнобильською катастрофою, підвищується на 100 відсотків розміру, передбаченого п. «в» ст. 94 Закону «Про пенсійне забезпечення»; надання додаткової житлоплощі у вигляді окремої кімнати для дитини, яка стала інвалідом унаслідок Чорнобильської катастрофи та потребує особливого догляду. Сім'ям, котрі мають дітей-інвалідів, надається право позачергового одержання житла, а також 50-процентна знижка плати за користування житлом (квартплата), телефоном (у тому числі щодо оплати послуг електрозв'язку за місцеві телефонні розмови з квартирних телефонів за похвилинного обліку їх тривалості) та комунальними послугами (водопостачання, газ, електро-, теплоенергія тощо) в житлових будинках (квартирах) усіх форм власності в межах норм, передбачених законодавством, за умови, якщо дитина живе разом із сім'єю. Крім того, сім'я, котра має дитину-інваліда, має право на позачергове встановлення телефону з оплатою 50 відсотків вартості його встановлення.

Щорічна допомога на оздоровлення надається відповідно до ст. 48 Закону і Постанови Кабінету Міністрів України від 26 липня 1996 року № 836.

Матеріал підготував ВАСИЛЬ МОРОЗ, юрист

Інформаційно-довідкова газета ЮРИСТ КОНСУЛЬТУЄ 7/2005