Які найсуттєвіші державні акти щодо соціальної захищеності населення набули чинності з 1 січня 2005 року?

З 1 січня 2005 р. вступив у силу Указ Президента від 13 жовтня 2004 р. «Про довічні державні стипендії для осіб, що мають особливі заслуги перед Батьківщиною», згідно з яким Героям Радянського Союзу, повним кавалерам орденів Слави, нагородженим чотирма і більше медалями «За відвагу», а також Героям праці, удостоєним цього звання за працю в період Великої Вітчизняної війни, встановлено довічну державну стипендію у розмірі 205 грн. на місяць незалежно від отримуваної заробітної плати, пенсії або грошової допомоги.

У повному обсязі почав діяти Закон про внесення змін до ст. 1 Закону «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною», згідно з яким збільшилися виплати всім категоріям пенсіонерів, котрі одержують пенсії за особливі заслуги.

Крім того, набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про засади соціальної захищеності інвалідів в Україні», який встановлює пільги стосовно безоплатного придбання ліків, забезпечення санаторно-курортним лікуванням, проїзду в пасажирському міському та приміському, а також залізничному, водному й авіаційному транспорті. При наданні пільг інвалідам застосовуватимуть той нормативний акт, що визначає найбільший рівень соціального захисту.

З 1 січня набрали чинності зміни до Закону України «Про поліпшення матеріального становища інвалідів війни», що встановлюють фіксований розмір цільової грошової допомоги інвалідам II і III груп в розмірі 50 грн., а також Закон України «Про внесення змін до статті 3 Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям», де визначено, що для кожної дитини в малозабезпеченій багатодітній сім'ї, в якій виховується 3 або більше дітей до 16 років (до 18, якщо дитина навчається), рівень допомоги для забезпечення прожиткового мінімуму збільшується на 20 відсотків.

Почав діяти Закон України «Про державну соціальну допомогу людям, що не мають права на пенсію, та інвалідам», ухвалений 18 травня 2004 р. Відтепер право на державну соціальну допомогу мають чоловіки, що досягли 63 років, і жінки від 58 років. Розмір державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам за умовами, передбаченими ч. 1 ст. 4 цього Закону, встановлюється виходячи з розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність:

    інвалідам І групи та жінкам, яким присвоєно звання «Мати-героїня»,— 100 відсотків;

    інвалідам II групи — 80 відсотків;

    інвалідам III групи - 60 відсотків;

    священнослужителям, церковнослужителям та особам, які протягом не менше 10 років до введення в дію Закону «Про свободу совісті та релігійні організації» займали виборні або посади за призначенням у релігійних організаціях, офіційно визнаних в Україні та легалізованих згідно з законодавством України (за наявності архівних документів відповідних державних органів та релігійних організацій або показань свідків, які підтверджують факт такої роботи),— 50 відсотків;

    особам, які досягли певного віку (чоловіки — 63, жінки 58 років),— 30 відсотків.

Набрав чинності Закон України «Про внесення змін до статті 43 Закону України «Про пенсійне забезпечення військовослужбовців, осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ та деяких інших осіб», спрямований на посилення соціального захисту і підвищення пенсійного забезпечення осіб офіцерського складу, прапорщиків, мічманів, військовослужбовців надстрокової служби і служби за контрактом, а також зміни до Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців і членів їхніх сімей», спрямовані на удосконалення механізму забезпечення військовослужбовців житлом. Відтепер при наданні житла військовим буде враховуватися вислуга років.

Матеріал підготував ВАСИЛЬ МОРОЗ, юрист

Інформаційно-довідкова газета ЮРИСТ КОНСУЛЬТУЄ 7/2005