ДОПОМОГА ПО ДОГЛЯДУ ЗА БАТЬКОМ?


Мій батько є інвалідом першої групи і потребує догляду, через що я маю залишити роботу. Чи зможу я отримувати допомогу від держави?


Достроковий вихід на пенсію для догляду за інвалідом І групи законодавством не передбачений. Але ст. 56 Закону "Про пенсійне забезпечення" передбачено, що час догляду за інвалідом І групи, а також за пенсіонером, який за висновком медичного закладу потребує постійного стороннього догляду, зараховується до стажу роботи, що дає право на трудову пенсію.

Водночас непрацююча працездатна особа, яка доглядає за інвалідом І групи, а також за престарілим, який досяг 80-річного віку, має право на призначення державної соціальної допомоги відповідно до Закону України "Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям". Відповідно до ст. З зазначеного Закону державна соціальна допомога призначається малозабезпеченим сім'ям (сім'ям, які з поважних або незалежних від них причин мають середньомісячний сукупний дохід нижчий від прожиткового мінімуму для сім'ї). Для отримання такої допомоги необхідно подати до органу праці та соціального захисту населення за місцем проживання або до виконавчого комітету сільської (селищної) ради заяву, документ, що посвідчує особу; довідку про склад сім'ї; декларацію про доходи та майно осіб, які входять до складу сім'ї (до декларації не заносяться державна соціальна допомога, призначена відповідно до цього Закону; нарахована субсидія за спожиті житлово-комунальні послуги; сплачені членами сім'ї аліменти); довідку про наявність та розмір земельної частки (паю). До того ж сукупний дохід сім'ї обчислюється за Методикою, затвердженою наказом Мінпраці, Мінекономіки, Мінфіну та іншими від 15 листопада 2001 року. Ця Методика та Закон "Про Державний бюджет України на 2005 рік" визначають, що в сукупному доході сім'ї у разі визначення її права на отримання державної соціальної допомоги. Враховується грошовий еквівалент пільг за спожиті житлово-комунальні послуги. Стаття 5 Закону "Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям" визначає розмір державної соціальної допомоги як різницю між прожитковим мінімумом для сім'ї та її середньомісячним сукупним доходом, який обчислюється за методикою, встановленою спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади у сфері праці та соціальної політики, але цей розмір не може бути більшим ніж 75 відсотків прожиткового мінімуму для сім'ї. Законом "Про затвердження прожиткового мінімуму на 2005 рік" встановлений прожитковий мінімум на одну працездатну особу в розрахунку на місяць у розмірі 423 гривень. Особам, що втратили працездатність, цим Законом встановлений розмір прожиткового мінімуму у сумі 332 гривні.

Сторінку підготувала Наталія МЕЩЕРЯКОВА

По материалам газеты "Юридичний вісник України" № 9 від 5-11 березня 2005 року;