"ГАРЯЧИЙ" СТАЖ


Чи вплине наявність 8 років "гарячого" стажу на більш ранній вихід на пенсію?


Відповідно до статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" чоловіки, які працювали на роботах з шкідливими та важкими умовами праці за списком № 1 не менше 10 років, за наявності загального стажу 20 років мають право на пенсію за віком після досягнення 50 років (жінки — за наявності не менше 7 років 6-місяців роботи за списком № 1 та загального стажу 15 років мають право на пенсію за віком при досягненні 45 років).

У тому випадку, коли особа не має повного пільгового стажу роботи, що дає право на таку пенсію, але в неї є не менше половини такого пільгового стажу, пенсія за віком призначається при досягненні меншого віку. При цьому за кожний повний рік роботи з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці загальновстановлений пенсійний вік (у чоловіків — 60, у жінок — 55 років) для чоловіків зменшується на 1 рік, а для жінок — на 1 рік 4 місяці. Так, наприклад, у чоловіка пільговий стаж за списком № 1 становить 7 років. У такому разі він матиме право виходу на пенсію за віком після досягнення 53 років, тобто на 7 років раніше загальновстановленого пенсійного віку. Якщо чоловік має лише 4,5 року стажу роботи за списком № 1, то права на зниження пенсійного віку він не має, оскільки нема половини необхідного стажу роботи за списком № 1.

Проте слід звернути увагу ще на одну пільгу, встановлену статтею 14 Закону України "Про пенсійне забезпечення" для осіб, безпосередньо зайнятих повний робочий день на підземних і відкритих гірничих роботах з видобутку вугілля, сланцю, руди та інших корисних копалин, на будівництві шахт і рудників. За наявності стажу на підземних роботах менше 10 років у чоловіків і менше 7 років 6 місяців у жінок за кожний повний рік цих робіт загальновстановлений пенсійний вік знижується на 1 рік.

Сторінку підготувала Наталія МЕЩЕРЯKOBA

По материалам газеты "Юридичний вісник України" № 10 від 12-18 березня 2005 року;