ХТО ОДЯГНЕ БУДІВЕЛЬНИКА?


Чи має власник будівельної організації видавати безкоштовний спецодяг та взуття працівникам?


Так, власник або уповноважений ним орган зобов'язаний забезпечити працівників спецодягом, спецвзуттям та іншими засобами індивідуального захисту, що відповідають вимогам чинних нормативних актів. Наказом Державного комітету України з нагляду за охороною праці від 17.05.2004 р. № 126 затверджено норми безплатної видачі спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту працівникам, зайнятим у будівельному виробництві.

Відповідно до Закону України "Про охорону праці" та постанови Кабінету Міністрів України від 08.08.2001 р. № 952 "Про затвердження Програми розвитку виробництва засобів індивідуального захисту працівників на 2001—2004 роки" ці норми поширюються на організації та підприємства (незалежно від форм власності та підпорядкування), що викопують підрядним або господарським способом будівельні, монтажні, ремонтно-будівельні, дорожньо-будівельні, електромонтажні, сантехнічні, налагоджувальні, спеціальні роботи, роботи з будівництва метрополітенів, тунелів та підземних споруд спеціального призначення тощо. Зазначені норми розроблено для професій працівників, зайнятих у будівельному виробництві, перелік яких повністю відповідає Класифікатору професій ДК 003-95, затвердженому наказом Держстандарту України від 27.07.95 р. № 257, з урахуванням змін і доповнень до нього.

Якщо працівники організацій і підприємств будівельного комплексу виконують роботи, що відносяться до інших видів економічної діяльності, у такому разі вони повинні забезпечуватися спецодягом, спецвзуттям та засобами індивідуального захисту згідно з чинними Нормами безоплатної видачі спецодягу, спецвзуття та інших засобів індивідуального захисту працівникам, зайнятим у відповідних галузях економіки або "Типовими нормами безплатної видачі спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту робітникам і службовцям наскрізних професій і посад усіх галузей народного господарства та окремих виробництв", затвердженими постановою Держкомпраці СРСР і Президії ВЦРГТС від 12 лютого 1981 р. № 47/П-2.

Положенням про порядок забезпечення працівників спеціальним одягом, спеціальним взуттям та іншими засобами індивідуального захисту, затвердженим наказом Державного комітету України з нагляду за охороною праці від 29.10.96 № 170, визначено порядок забезпечення працівників організацій та підприємств необхідними для трудового процесу засобами індивідуального захисту, а також порядок їх утримання та зберігання.

Сторінку підготувала Наталія МЕЩЕРЯКОВА

По материалам газеты "Юридичний вісник України" № 11 від 19-25 березня 2005 року;