Чи може бути звільнена особа від кримінальної відповідальності, якщо вона вчинила дрібний злочин щодо особи, а потім помирилася з нею і усунула заподіяну шкоду?

Особа, яка вперше вчинила злочин невеликої тяжкості, відповідно до ст. 46 Кримінального кодексу України звільняється від кримінальної відповідальності, якщо примирилася з потерпілим та відшкодувала збитки або усунула заподіяну шкоду. У такому разі згідно зі ст. 8 Кримінально-процесуального кодексу України прокурор, а також слідчий (за згодою прокурора) вправі винести мотивовану постанову про направлення справи до суду для вирішення питання про звільнення обвинуваченого від кримінальної відповідальності, й суд на засіданні виносить постанову про закриття справи.

Потерпілий може відмовитися від поданої ним заяви про притягнення до кримінальної відповідальності особи, котра вчинила злочин (якщо справу ще не порушено), або прохання закрити вже порушену щодо винного кримінальну справу. Якщо потерпілий — неповнолітній (до 15 років), закон дозволяє робити такий крок лише його батькам (усиновителям) або опікунам, які в кримінальному процесі визначаються його законними представниками.

Матеріали підготував ВАСИЛЬ МОРОЗ, юрист

Інформаційно-довідкова газета ЮРИСТ КОНСУЛЬТУЄ 11/2005